Póda Jenõ Tartalom Elõzõ Következõ

PÓDA JENÕ (MDF): Köszönöm szépen. Elnök Asszony! Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A közbiztonság kiemelten fontos kérdés. Mindannyian tapasztalhatjuk, hogy választóinkat egyre inkább érdekli ez a problémakör. Azt is tapasztalhatjuk az elmúlt években, hogy folyamatosan romlik a közbiztonság az országban, Budapesten, mindenütt. Azt is tapasztaljuk, hogy nincs elég erõforrás, anyagi és emberi erõforrás ennek a folyamatnak a megállítására.

Sajnos ugyanez a helyzet Szegeden, illetve Csongrád megyében is. De mégis, amikor megvizsgáltam a konkrét számokat, meglepõ következtetésre kellett jutnom. Az derült ki ugyanis, hogy a meglevõ erõforrásokat a Belügyminisztérium nem megfelelõen, nem a közbiztonságot veszélyezetõ fertõzöttség arányában osztja el.

Szeretném a számokat pontosan idézni, hiszen elég jellemzõek. Kimondottan Csongrád megyére vonatkoznak az adatok. A mutató természetesen az ismertté vált bûncselekmények száma lehet ebben a helyzetben. Ez alapján megállapíthatjuk, hogy Csongrád megye a megyék közötti ötödik helyet foglalja el, és helyzete folyamatosan romlik az utóbbi években. Még rosszabb a helyzete a fontosabb relatív mutatók alapján, hiszen a 100 ezer lakosra jutó ismert bûncselekmények száma szerint sajnos már a harmadik helyen vagyunk. Ezen túl hihetetlen nagy az átutazó forgalom, az egész Balkánra zúduló mintegy 4 millió utas is Szegeden, illetve Csongrád megyén autózik keresztül.

Ezzel szemben az erõforrások elosztásánál azt tapasztaljuk, hogy míg országos átlagban körülbelül 390 fõre jut egy rendõr, addig Csongrádban csak 440 lakosra, tehát 50 fõ a különbség. A létszámhiány tekintetében: míg 1994-ben, az elõzõ kormány idején 20-30 rendõr hiányzott, addig '97-ben már 150 fõ a hiány. S ráadásul azt kell tapasztalni, hogy a belsõ megyék, a kevésbé fertõzött megyék esetében viszont ezek a relatív mutatók sokkal jobbak.

Tehát, tisztelt államtitkár úr, kérdezem, mit kíván tenni a kormány legújabb határozatában beígért fejlesztési erõforrások elosztása tekintetében, számíthat-e arra Csongrád megye, hogy a fertõzésnek megfelelõ ütemben javulnak az erõforrások igénybevételének lehetõségei. Várom válaszát.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap