Samu János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SAMU JÁNOS, a honvédelmi bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az Országgyûlés honvédelmi bizottsága május 7- i ülésén megtárgyalta a H/4259. és a H/4260. szám alatt benyújtott országgyûlési határozati javaslatokat. A kettõt együtt tárgyalta az elõterjesztések tartalmi összefüggése miatt. A bizottság kiemelte a politikai, gazdasági és szakmai feladatok összefüggését, ezek együttkezelését.

A Magyar Honvédség egységei, alegységei tervezett gyakorlataik során egyes feladataikat külföldi gyakorlótereken, más feladataikat pedig idehaza, külföldi alakulatokkal közösen hajtják végre, amely az integrációs feladatok begyakorlásának igen fontos része.

Technikai oldalról fontos megjegyezni, hogy nem áll minden országban rendelkezésre megfelelõ gyakorlótér, ezért Magyarország irányában igen jelentõs érdeklõdés mutatkozik ez ügyben. Nálunk felszabadultak gyakorlóterek, illetve amelyek üzemben vannak is, azok igénybevétele nagymértékben lecsökkent.

A honvédelmi bizottság a gazdasági lehetõségek számbavételénél felhívta az elõterjesztõ figyelmét arra, hogy csak olyan megállapodást kössön, amely eredményorientált, tehát valamilyen haszna származzon belõle a Magyar Honvédségnek.

Igen fontos feladatnak tartjuk azt, amelyrõl szólt az államtitkár úr is az elõterjesztõ nevében: azok az önkormányzatok, amelyek a gyakorlóterek, illetve a gyakorlatok végrehajtása által érintettek, kapjanak térítést ennek fejében, illetve nem 3 százalékot, hanem ennél magasabb arányban részesüljenek a bevételekbõl. Ugyancsak felhívja a figyelmet a honvédelmi bizottság az elõterjesztõ részére, hogy a környezeti ártalmak azonnali szakmai helyreállítására fordítson figyelmet, valamint a jelzett 5 százalék bevételi arányt biztosítsa részére.

E csapatmozgások, amelyek jelenleg három ország alegységeit, egységeit érintik - kettõ szlovén, egy olasz és egy holland egység érkezik hazánkba -, júniusban, októberben és novemberben foglalják el a gyakorlótereket. E csapatmozgások az alkotmány 40/C. § (1) bekezdésére figyelemmel, az Országgyûlés elõzetes hozzájárulásához kötöttek, hasonlóan a 15/97. (III. 12.) számú országgyûlési határozatban már engedélyezett csapatmozgásokhoz. Ehhez a tevékenységhez most a hazai gyakorló- és lõterek külföldiek által térítés ellenében történõ igénybevételérõl szóló országgyûlési határozattal egy idõben kell adnunk a hozzájárulásunkat. Ezt a sürgõsség indokolja, az elõbb említett dátumokból kiindulva.

1998-tól kezdve viszont - amelyre felhívta a honvédelmi bizottság az elõterjesztõ figyelmét - a térítéses igénybevétellel járó csapatmozgások engedélyezését is a két- és többoldalú megállapodások alapján végrehajtásra kerülõ gyakorlatok engedélyezésére irányuló évenkénti elõterjesztésekhez kapcsolva kell a következõkben benyújtani.

A honvédelmi bizottság az elõterjesztést megtárgyalta, 12 igen és 2 ellenszavazattal azt elfogadta, és a tisztelt Háznak általános vitára alkalmasnak javasolja. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap