Magyar Bálint Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MAGYAR BÁLINT mûvelõdési és közoktatási miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Az idei pünkösdi ünnepek sajnálatosan egybeestek a máriaremetei templomkert keresztútján álló stációk, a Mária-szobor, valamint a Szent István-kút ellen elkövetett vandál pusztítással. E gaztett a magyar társadalom széles rétegeiben érthetõ és jogos felháborodást váltott ki, melyet magánemberként és a kormány tagjaként is osztok. E helyen nyomatékosan ki szeretném jelenteni, hogy túl e barbár tett büntetõjogi vonatkozásain, az idei pünkösdöt beárnyékoló esemény, valamint a hasonló jellegû, idõrõl idõre elõforduló kegyeletsértõ megnyilvánulások a leghatározottabb visszautasításra találnak mind a kormányban, mind a közvéleményben.

A máriaremetei templomkert szobrainak megrongálása sért mindenkit, akiben ép erkölcsi érzék mûködik. A mûvelõdési tárca vezetõjeként különösen elszomorítónak találom, hogy a szobrok rongálói a magyar nemzet kulturális örökségeinek értékeire emeltek kezet, és ezzel megsértettek mindenkit, akiben magyar nemzeti identitásunk eleven és éltetõ erõ. Fokozza felháborodásunkat az a tudat, hogy a pünkösd a magyar katolikus egyház egyik kiemelkedõ ünnepe, a keresztút, a fájdalmas Szûzanya szimbolikus megjelenéseit pedig minden katolikus különös tisztelettel és megbecsüléssel övezi.

Felháborodásunkat egyaránt motiválják egyetemes erkölcsi, nemzeti és felekezeti szempontok.

Ez a tény önmagában véve is indokolja, hogy pártállástól, társadalmi hovatartozástól függetlenül elhatárolódjunk ettõl a gyalázatos tettõl. Nem kételkedem abban, hogy minden magyar állampolgár elítéli a vasárnapra virradó éjjel elkövetett lelki banditizmust. Egyben be szeretném jelenteni, hogy a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium azonnali segélyként 1 millió forintot utal ki a megrongált kegyhely helyreállítására. (Taps a kormánypártok soraiban.) Tudatában vagyunk annak, hogy a pénzügyi jóvátétel ilyen esetekben csak felületi kezelés, mert javulás elsõsorban a szilárd erkölcsi értékeket valló, éber társadalmi közvéleménytõl várható, melynek alakításáért az állam, az egyház és a civil társadalom egésze egyaránt felelõs.

Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap