Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! A Magyar Köztársaság alkotmányának 35. § (1) bekezdés a) és b) pontja szerint a kormány védi az alkotmányos rendet, biztosítja a törvények végrehajtását.

Köztudott, hogy egy jogállam onnan ismerhetõ meg, hogy nemcsak jogállami módon hozza a törvényeit, hanem azokat végrehajtja, és a végrehajtást ellenõrzi. Ennek megfelelõen minden törvényt, így az átvilágítási törvényt is végre kell hajtani, a lehetõ legnagyobb nyilvánosság elõtt arról be kell számolni, és ha miniszterelnök úr gondoskodik arról, hogy a törvényes elõírásoknak megfelelõen bonyolódjanak le ezek az alkotmányos kritériumok, akkor az alkotmány 35. §-ában foglaltak szerint jár el; ha nem, ebben az esetben az Országgyûlésnek mint a kormányt felügyelõ és ellenõrzõ szervnek kell a kérdést az ország Háza elé hozni, és az ügyben megfelelõ döntést hozni.

Ezért a Független Kisgazdapárt álláspontja ebben az ügyben az, hogy tessék a meghozott törvényt végrehajtani, a törvény kritizálása egyébként sem jogállami; mi úgy gondoljuk, hogy lehet kifogásolni az Alkotmánybíróság elõtt, lehet törvénymódosítás kapcsán kritizálni egy adott törvény helyességét vagy helytelenségét, de nem a médiák nyilvánossága elé tartozik. Elfogadhatatlan, hogy az ország miniszterelnöke egy hatályos törvénnyel úgy helyezkedjék szembe, hogy egyesek azt gondolják, hogy annak végrehajtását meg kívánja akadályozni. Ezért állunk mi (Az elnök a csengõ megkocogtatásával figyelmeztet az idõ leteltére.) az alkotmányos rend védelmének talaján. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap