Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselõtársaim! Azt hiszem, a vita rossz témáról folyik. A miniszterelnök valóban nem mondta, hogy ezt a törvényt nem kell végrehajtani. Az elõzõ napirendi felszólalással kapcsolatban - amit Magyar Bálint miniszter úr mondott - említettem már, hogy az országban a törvényes rend, a közhangulat tekintetében a közhangulatot teremtõ nyilatkozatok azok, amelyek adott esetben egy ország morális állapotát építik vagy rombolják.

Én elfogadom azt, hogy mindenkinek lehet véleménye egy törvényrõl, azt is, hogy az ellenzék beszélhet okosat és ostobát egy törvénnyel kapcsolatban. A miniszterelnök hatalmi pozíciójából nem engedhetõ ez meg, kedves barátaim! Mert ha valaki kormányon van, és egy törvénnyel nem ért egyet, a maga mögött lévõ többség birtokában kezdeményezheti ennek a törvénynek a jó irányú változtatását. Nem tette meg, pedig éppen ez a koalíció módosította ezt a törvényt, és 1996. december 21- én került kihirdetésre a módosítás. Ha Horn Gyula még mindig talál benne kivetnivalót, az azt a gyanúmat támasztja alá, hogy addig el se olvasta ezt a törvényt, mert nem tudta, hogy rossz törvényt szavaztat meg a saját képviselõtársaival.

Ez nem engedhetõ meg, kedves képviselõtársaim, és a legkevésbé az, hogy egy törvény által elítélendõ cselekményt elkövetõ minõsíti ezt! Hova jutunk, ha a köztörvényesek is felállnak, és azt mondják, hogy nagyon rossz törvény az, amely alapján nekik börtönbe kell menni... (Derültség az ellenzéki oldalon.), és az egész országban elharapódzik ez a hangulat!? Márpedig, kedves képviselõtársaim, itt semmiféle leszámolásról nincs szó - ezt mindenki elmondta -, csak nyilvánosságra hozatalról. Vajon a Vranitzky szocialista pártvezetõ révén Albániában elért választási kompromisszumhoz - amelynek értelmében az elõzõ állampárt központi bizottságának tagjai nem is indulhatnak a választásokon - mit szólt volna a tisztelt miniszterelnök úr és társai?

Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap