Raskó György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RASKÓ GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Képviselõtársaim! Szent-Iványi képviselõtársunk napirend elõtti felszólalását és azt a törekvést, hogy fogyasztóvédelmi törvény legyen, és ezen a területen nagyobb szabályozottság és rend legyen, a Magyar Demokrata Néppárt nevében üdvözlöm. De úgy gondolom, kevésbé a büntetõjog kategóriájába tartozó a megoldás. Inkább az kellene, hogy a kereskedelmi és iparkamara vagy a vendéglátósok kamarája kapjon olyan jogosítványt, hogy indexre tehesse az olyan vendéglõket, éttermeket, ahol ilyen sorozatos visszaélés történik.

Úgy gondoljuk, hogy a fogyasztóvédelmi törvény nem sokat fog érni ezen a területen. És most, a turistaszezon elõtt, amikor a Financial Times-tól a bécsi Standard címû újságon át mindenki arról ír, hogy Magyarországon milyen visszaélések vannak, ez valóban - Torgyán képviselõtársunkra reagálnék, igaza van - súlyos milliárdos veszteségeket jelent a magyar gazdaság és természetesen az ebben az iparágban dolgozók és vállalkozók számára. Azt gondolom tehát, nemcsak a büntetõtörvény módosításával, hanem a kamaráknak több jogosítvány megadásával lehetne együtt föllépni az ilyen jelenségek ellen.

Még egy megjegyzés: nagyon sok állatorvost, aki rendszeresen vizsgálatot végez különbözõ éttermekben, hogy honnét származik a hús vagy egyéb más élelmiszer-alapanyag, bizony nagyon sokszor, amikor jelentõs bírságot akarnak kiszabni, vagy esetleg be akarják záratni azt a vendéglátó-ipari egységet, megfenyegetik õket.

(14.10)

Legyünk õszinték, itt bizonyos maffiakörök rendkívül erõs kapcsolatokkal rendelkeznek, és sokszor a Köjál is, mint ebben a Dreher esetben is, csak átmenetileg tudja bezárni az üzemet olyan hivatkozással, amit rövid idõn belül ügyvédek és apróbb módosításokkal a vendéglõ tulajdonosa meg tudnak oldani. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) Utána tovább folytatódik a vásár, mint azelõtt. (Taps az MDNP padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap