Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, alelnök asszony. Igen tisztelt Képviselõtársaim! Egy alkotmányos mulasztásnak a pótlására hívja fel tulajdonképpen a Független Kisgazdapárt a kormányt és az Országgyûlést. Az alkotmány 61. § (4) bekezdése ugyanis - ez egyébként, felhívnám a figyelmüket az 1990. évi XL. törvény 41. §-a következtében került be a Magyar Köztársaság alkotmányába - a közszolgálati és tájékoztatási monopóliumok keletkezésének megakadályozásáról szól.

Azóta durván hét év telt el, és a monopóliumok megakadályozása még mindig nem történt meg, holott az alkotmány rendelkezése szerint a közszolgálati rádió, televízió és hírügynökség felügyeletérõl, valamint vezetõinek kinevezésérõl, továbbá a kereskedelmi rádió és televízió engedélyezésérõl, illetõleg a tájékoztatási monopóliumok megakadályozásáról szóló törvény elfogadásához a jelen lévõ országgyûlési képviselõk kétharmadának szavazata szükséges.

Az alkotmány ezen indirekt rendelkezése dacára, közel hét éve, ez a monopóliumok keletkezésének megakadályozását célzó törvény nem került a Ház elé. Ez egy tarthatatlan, alkotmányellenes helyzetet teremt, pontosabban a mulasztásos alkotmánysértés állapotában tartja az Országgyûlést. Ezért a kormányt - amelynek ezt az elõterjesztést már rég a Ház elé kellett volna tárnia - megfelelõ határidõ szabásával kell kényszeríteni arra, hogy alkotmányos kötelezettségének tegyen eleget. Kérem ezért, hogy támogassák ezt az elõterjesztésünket is. Köszönöm. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap