Hankó Faragó Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS (SZDSZ): Köszönöm szépen. Alelnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! A társadalmi szervezetek kezelõi jogának megszüntetésérõl szóló 1990. évi LXX. törvény kártalanítás nélkül elvonta a társadalmi szervezeteknek az állami tulajdonú ingatlanokra vonatkozó kezelõi jogát azzal, hogy a késõbbiekben külön törvény rendezi ezek jogi helyzetét.

Sajnálatos módon ez a törvény azóta sem született meg, bár erre több kísérlet is történt. 1992-ben is született egy törvényjavaslat, és az elmúlt idõben is napvilágot látott egy újabb törvényjavaslat. E törvényjavaslat a pártokkal egyetemben kezelte volna a társadalmi szervezetek ingatlantulajdona jogi helyzetének rendezését, de idõközben bizonyos pártok ingatlantulajdon-szerzésével kapcsolatban vizsgálat indult, illetve, ha igaz, újabb vizsgálat kezdõdik majd a parlamentben.

(14.40)

Indokolatlan, hogy a társadalmi szervezetek emiatt újabb idõhátrányba kerüljenek, ezért a pártok nélkül, most már csak az egyéb társadalmi szervezetekre vonatkozóan terjesztettük elõ ezt a törvényjavaslatot. Nagyon fontos, hiszen ezen ingatlanok óriási értéket képviselnek, több milliárdos értéket, és az állaguk folyamatosan romlik. Indokolt bizonyos esetekben a társadalmi szervezetek tulajdonába adni az ingatlanokat, bizonyos esetekben a többletingatlanokra bérleti jog lehetõségét biztosítani, és bizonyos esetekben esetleg ingyenes használatot biztosítani.

A törvényjavaslat ezt a kérdést szeretné rendezni, és a sürgõsséget azért kértük, mert úgy gondoljuk, hogy indokolatlan lenne, ha tovább húzódna ez az ügy; másrészt pedig szerencsétlen lenne, ha a jövõ évi választási kampány során kerülne sor e törvény vitájára.

Ezért kérjük, hogy lehetõség szerint minél elõbb tárgyalja meg az Országgyûlés, és ha lehet, még az õsz során megkaphassák ezek a szervezetek tulajdonba az ingatlanokat. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az SZDSZ soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap