Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezetõ Úr! Én ebben a tárgykörben, azt hiszem, éppen a múlt héten próbáltam a frakcióvezetõ urat arról meggyõzni, hogy talán nem ártana, ha a gazdasági bizottság szentelne egy napirendet ennek az egész kérdésnek. Tudniillik ezek az ügyek vannak annyira bonyolultak - állítottam én -, hogy nem lehet ilyen 1-2 perces idõkeretekben végigtárgyalni. Már csak azért is elég nehéz, hiszen önmagában az a szerzõdés, aminek az értékelésére most vállalkozunk, egy meglehetõsen hosszas dokumentum.

Szeretném ismételten felhívni a frakcióvezetõ úr figyelmét, hogy az ügyletet a maga teljességében kellene értékelnie. Következetesen elfeledkezik arról, hogy egy lényeges momentum az egész értékesítésbõl még hátravan; nevezetesen a részvények elég jelentõs része még az állam kezében van, ami a szerzõdés szerint majd késõbb eladásra kerül.

Továbbra is azt tudom mondani - nyilván ez az idõkeret arra nem alkalmas, hogy a részleteket kifejtsük -: a tranzakció egészében változatlanul ott tartunk, hogy a mai tudásunk szerint a végén még jelentõs bevétel fog jelentkezni az állam számára, tehát milliárdos nagyságrendben, plusszal fog véget érni ez az egész tranzakció.

Arra is szeretném a képviselõ úr figyelmét felhívni, hogy talán érdekes lenne a Budapest Bank privatizációját más bankok privatizációjával összehasonlítani. Több cikk jelent meg arról, amelyik megmutatta például, hogy egy ilyen hasonló indulási helyzettel rendelkezõ bankhoz - mint mondjuk a Budapest Bank - hasonlóan, a Magyar Hitelbank esetében megnézzük ezt, akkor tulajdonképpen a két tranzakció vonatkozásában egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy a Budapest Bank egy rosszabb tranzakció lett volna. Sõt, azt kell mondanunk, hogy összességében még mindig egy kedvezõbb tranzakció volt.

Tehát én tisztelettel azt szeretném kérni, hogy talán ezeket a dolgokat ne így, azonnali kérdés keretében, hanem egyszer tényleg alaposan - gondolom, a frakcióvezetõ úr is eljöhetne a bizottsági ülésre - tárgyaljuk végig. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap