Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Tisztelt Országgyûlés! Igen tisztelt Miniszter Úr! Az utóbbi hetekben, hónapokban egyre gyakrabban hangzik el a nagy nyilvánosság elõtt a kormány egyes tagjai részérõl, legutóbb pedig Nyíregyházán az ön részérõl, miniszter úr, hogy az ellenzék gátolja a kormányzást, a törvényhozást, és nincs is mezõgazdasági programja. A nyilatkozata, amit ön mondott, a következõ volt: "A nemzeti agrárprogram ellenében az ellenzéki pártok nem tudnak saját mezõgazdasági programot felmutatni, pedig az FM is profitálhatna belõle."

Nos, miniszter úr, megnyugtatom, hogy a kereszténydemokratáknak már a rendszerváltás kezdetén megvolt és jelenleg is megvan a mezõgazdasági programjuk, de úgy hiszem, a többi ellenzéki párt is rendelkezik mezõgazdasági programmal. Amennyiben érdekli a miniszter urat ez a mezõgazdasági program, szívesen rendelkezésére bocsátom majd. De én úgy gondolom, hogy végre párbeszédet kellene folytatni a társadalommal, azokkal a rétegekkel, akikre a törvények hatással lesznek majd.

És még talán egy nagyon fontos dolgot, miniszter úr: ön már lassan egy fél éve miniszter, és szeretném a figyelmét felhívni arra a körülményre, hogy az ön pártja van hatalmon, és az ön felelõssége a mezõgazdasági kormányzat irányítása.

Tisztelt Miniszter Úr! Önök már három éve vannak kormányon, és ez az idõ kevés volt ahhoz, hogy felismerjék a mezõgazdaság alapvetõ problémáit, szembenézzenek velük, és erre megfelelõ megoldást javasoljanak, különösen az elmaradott vidéki térségeknek.

Néhány hónapja Debrecenben Horn Gyula miniszterelnök azt mondta: most jöttünk rá, hogy a mezõgazdaság milyen súlyos helyzetben van. Párbeszédet kellene talán folytatni a mezõgazdasági termelõkkel és nem utolsósorban az ellenzéki pártok képviselõivel is. A párbeszéd hiányát jól bizonyítja az elmúlt hónapok mezõgazdasági kistermelõi tüntetéssorozata, ami nagymértékben az elképzelés nélküli adó- és tb- törvényre vezethetõ vissza. A kormány elõterjesztéseibõl, nyilatkozataiból még ma sem derül ki, hogy mit akar (Az elnök a csengõt megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.), hova akar menni, így az sem lehet jó, ahogy menni akar oda, amirõl nem tudja, hogy hova.

Kérdezem ezért a miniszter urat: miért kell az ellenzéki pártokat összeugrasztani azért, hogy nincs mezõgazdasági programjuk? Várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap