Keleti György Tartalom Elõzõ Következõ

KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársam! Elõször is szeretném elmondani, hogy Átlag József százados vagy Átlag József õrmester nincs a hadseregben. Minden béremelés átlag, vagyis azt jelenti, hogy vannak, akik fölötte kapnak, és vannak, akik alatta kapnak.

A mostani béremelést is kétféleképpen lehet számolni: van egyszer egy bruttó béremelés, és van egyszer egy nettó béremelés. Feltehetõen, amikor ön a január eleji nyilatkozatokra hivatkozik, akkor tulajdonképpen ezeknek a nyilatkozatoknak az volt a lényege, hogy a borítékban igenis a tervezett 17 százaléknál magasabb pénzek lesznek, hiszen a bruttó béremeléshez képest a borítékban van a nettó béremelés, ami az ez évi kedvezõbb adótáblázati hatások miatt is jobb, mint a bruttó béremelés.

Ugyanakkor azt is el akarom mondani, hogy tavaly - amint ön mondja, kevesebb, mint amit vártak - a 19 százalékos bruttó béremelés helyett a hadseregben 21 százalékos bruttó béremelés valósult meg. Ezt egyszer egy azonnali kérdésben - jó néhány hónappal ezelõtt - önnek már elmondtam.

Ami pedig az ez évi illetményemeléseket illeti - és most bruttót fogok mondani: az érdekvédelmi szervezetekkel közösen állapodtunk meg abban, hogy 1,5 százalékot félrerakunk azért, hogy az év közbeni mozgásokra tudjunk reagálni; vagyis az elsõ félévben a hivatásos katonák átlagosan 15,5 százalékos béremelésben részesültek. Idõközben a pénzügyminiszter úrral, illetve az államtitkár úrral is sikerült megállapodni, hogy a második félévben nem 1,5 százalékot, hanem 3 százalékos bérfejlesztést fogunk biztosítani az állomány számára.

(15.30)

Ez természetesen azt jelenti, hogy azok, akik az év elsõ felében nagyobb arányú bérfejlesztésben részesültek - ön is említett 20-25 százalék körüli összeget, arányt is -, azok már a második félévben nem részesülhetnek; vagyis az alakulatoknál fogjuk a nagyobb összegû bérfejlesztést a második félévben kiadni. Ez - mivel Átlag József nincs - valószínûleg az alakulatoknál nagyobb arányú lesz a 3 százaléknál. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap