Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársam! Azt állíthatom, hogy azt tudjuk, hogy mitõl javulhat a közbiztonság, de nem vagyunk demagógok, és nem állítjuk azt, hogy a bûnözés kiiktatható a társadalomból, mert nem iktatható ki; a bûnözés növekedése és veszélyesebbé válása sajnálatos módon világtendencia, és azon országokban, ahol éppen olyan jelentõs társadalmi, gazdasági változások mentek végbe, mint Magyarországon, a nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején ugrásszerûen megnõtt a bûnözés.

Hogy mit tettünk eddig? Felismerve azt, hogy a bûnözés elleni elsõ lépés a bûnmegelõzés, kialakítottuk a bûnmegelõzési koncepciót, a rendõrség elkészítette a hároméves középtávú fejlesztési programját, amelynek eredményeként az egyes rendõr egzisztenciája jelentõsen javulhat; a rendõrség létszáma több ezerrel nõhet; a rendõrségi munka technikai feltétele megintcsak jelentõs mértékben javulhat; mindezek összhatásaként pedig egy modern, gyorsan reagálni képes rendõrség jöhet létre. Ez a közeljövõ.

A múlt, a közelmúlt és a jelen: vannak nagyon jelentõs eredményei a rendõrségnek már, így például sikerült megõrizni a közlekedési bûncselekmények csökkenõ tendenciáját, további 15 százalékkal csökkent a halált okozó közúti balesetek száma; jelentõs mértékben javult a szervezett bûnözés területén a felderítési mutató; és mindenki meggyõzõdhetett az elmúlt napokban a robbantásos ügyekben elért jelentõs sikerekrõl is.

Úgy vélem, hogy ezek meggyõzõ eredményei a rendõrségnek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

(15.50)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap