Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõtársaim! Kedves Képviselõ Úr! Egy olyan jelenség újabb példájával találkozunk a kérdés okául szolgáló Magyar Nemzet-cikk kapcsán, ami sajnos mindennapos az újságírásban. Körültekintõ tájékozódás nélkül jelennek meg olyan információk vagy félinformációk, amelyeknek valóságát és hitelességét nem ellenõrzi teljeskörûen az, aki ír róla.

Mi is történt itt valójában? Az történt, hogy a gyermek- és ifjúsági alapprogram tanácsának titkársága - és nem a címzetes államtitkár titkársága -kötött a Dám-stúdióval 1996 januárjában egy 1,8 millió forint értékû megbízási szerzõdést, különféle hangkazetták, filmek, ifjúságpolitikai érdekérvényesítési tárgykörbe tartozó feladatok ellátására. Ezt a szerzõdést 1997. április 15-ével megszüntette az alapprogram tanácsának titkársága - tehát most sem a címzetes államtitkár titkársága -, elszámoltak egymással, mintegy egymillió forint került kifizetésre az elvégzett munka ellenértékeként. A cikkben említett Bolvári Mária szakértõként, programvezetõként viszont csak 1997 áprilisától segíti a titkárság munkáját.

A másik kérdés, ami a cikkben szerepel: itt egy Papp Györgynek kifizetendõ támogatásról és annak felhasználásáról lenne szó. Ennek valóságalapja nincsen. Ha a részletek érdeklik a képviseli urat, természetesen ez rendelkezésre áll.

Úgy gondolom, ez a két téma - mert az idõm lassan lejár, de a harmadikra is ugyanannyit lehetne elmondani - kellõ példát szolgáltat arra, hogy veszélyes ellenõrizetlen információkat a közvélemény elé tárni. De nem szokott igazán sikerre vezetni a cáfolat megjelentetése sem, hiszen tudjuk annak a sorsát, elhelyezését a lapokban. Mindenesetre arra alkalmasak az ilyen cikkek, hogy kételyeket ébresszenek a tisztességes közpénzfelhasználással kapcsolatban. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap