Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõ Úr! A Belügyminisztérium neves kriminológusok, jogászok bevonásával több éve dolgozik azon, hogy egy megfelelõ koncepciót alakítson ki. Ahogy ön is említette, abban nem bízhatunk, hogy ez az õsi mesterség megszûnik, de mindenesetre megfelelõ korlátok közé kell hogy szorítsuk. Ennek hatására egy szabályozási koncepció már '95-ben elkészült. A nemzetközi gyakorlat és a hazai tapasztalatok egyaránt azt mutatják tehát, hogy arra nem számíthatunk, hogy megszüntessük ezt a jelenséget, ugyanakkor pedig mind területi, mind idõbeli korlátok közé kell hogy tereljük ezt a tevékenységet.

(16.10)

A koncepció pontosan erre helyezi a hangsúlyt. Tehát ha megnézzük, bizony az ön által említett példák is azt bizonyítják, hogy van kereslet, és akkor csak azt tudjuk elérni, hogy aki nem tartozik ezek közé, az ne ütközzön bele és ne kerüljön megbotránkoztató helyzetbe. Az elkészült koncepció is elsõsorban a veszélyeztetettek körére helyezi a hangsúlyt, tehát a kiskorúak és a fiatalkorúak védelmére. A másik dolog, amit hangsúlyozni szeretnék, hogy térben és idõben kívánja ezt a tevékenységet behatárolni, azaz meghatározott területekre kívánja korlátozni.

Hogy megfelelõ szabályok állnak-e rendelkezésre, az vitatható. Tény, hogy az elmúlt idõszakban is jó néhány rendõri fellépés bizonyítja azt, hogy ezen a területen nem tétlenkedik a rendõrség. De hogy pont azokon a területeken, ahol felszámolják ezt a tevékenységet, csak idõleges, átmeneti sikereket tudnak elérni, mert újra megjelenik; ez azt bizonyítja, hogy megfelelõ koncepció alapján átfogó szabályozásra van szükség.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap