Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Asszony! Engedje meg, mindenekelõtt arról tájékoztassam, hogy az 1130/1996. kormányhatározatnak megfelelõen a Népjóléti Minisztériumban társadalombiztosítási ellenõrzési fõosztályt hoztunk létre, amelynek munkatársai április 24-én kezdték meg törvényességi felügyeleti vizsgálat keretében az interpellációban is érintett kérdéskör összefüggéseinek a tisztázását.

A képviselõ asszony kérdéseinek a teljes körû megválaszolására a vizsgálat befejezése után nyílik majd lehetõség. Ez a vizsgálat körülbelül a félidejénél tart, és az 1993 augusztusában indult folyamattól kezdõdõen napjainkig kívánja feltárni az eseményeket az egészségbiztosítási önkormányzattól és az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól bekért dokumentumok alapján. A vizsgálat jelen stádiumában a felvetett kérdések mindegyikére nincs még minden kétséget kizáró válasz, mert a dokumentumok mennyisége jelentõs, összevetésük, mérlegelésük körültekintést igényel.

Ami a hat kérdést illeti, az elhangzás sorrendjében a következõket tudom önnek válaszolni.

Elõször: a szakértõi anyagokból egyelõre az tûnik ki, hogy az eredeti, 1994. június 23-án kötött szerzõdés szerint egy már mûködõ, kipróbált programon, az amerikai, úgynevezett PBA-szoftveren alapuló vényellenõrzési rendszer megvalósítását kötötték ki, elemzési- ellenõrzési célból országos kiterjedéssel. Ennek az alaprendszernek a mûködéséhez - már kísérleti fázisban is - szükségesek lettek volna országos adatbázisok. Ezek akkor nem álltak rendelkezésre, ezért 1994. december 14-én modellkísérletre módosították a szerzõdést. Az egyik szakértõi vélemény szerint a módosított szerzõdésnek a Hi-Care Kft. eleget tett, idézem: "1995. február 10-én magyar adatokkal, egy megye egy havi adatával bizonyította a PBA mûködõképességét." 1996 márciusában kötöttek újabb szerzõdést a rendszer országos kiterjesztésére; e szerzõdés végrehajtásának részleteit a felügyeleti vizsgálat még nem tudta tisztázni. Annyi valószínûsíthetõ, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elõzõ vezetése a rendszert a mûködõképesség kellõ ellenõrzése nélkül vette át - ha az ellenõrzés alatt az üzemszerû körülmények között történõ mûködés ellenõrzését értjük.

Másodszor: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fõigazgatója szerint az eredeti szerzõdés szerinti PBA-szoftver jelenleg nem található meg a megrendelõnél.

Harmadszor: a kifizetések bizonylatainak vizsgálata folyamatban van; a rendelkezésre bocsátott dokumentumokból annyi látható, hogy a kifizetések alapjául szolgáló átadás-átvételi jegyzõkönyvek és a teljesítést igazoló nyilatkozatok kifogásolhatók, sõt, a dokumentációk egyes esetekben teljesen hiányoznak. Az 1996. március 8-án kelt, úgynevezett karbantartási szerzõdés aláírásával egyidejûleg az OEP 15 millió forintot fizetett ki a Hi-Care Kft. részére, ami jogi szakértõk álláspontja szerint nem volt indokolt.

Negyedszer: az állampolgárok egészségi állapotára vonatkozó személyes adatok különleges adatoknak minõsülnek, maximális adatvédelmi elõírások vonatkoznak rájuk, így az adatkezelést - külön törvény felhatalmazásán kívül - a hatályos szabályok tiltják. Az OEP szerint a mûködõképesség bizonyításához egyébként nincs szükség éles adatokra.

Ötödször: a vállalkozóval kötött elõszerzõdés-módosítások alapján '94 és '96 között a kifizetések végösszege áfával együtt 249 420 500 forint volt.

A képviselõ asszony utolsó, hatodik kérdésére, az összefüggést illetõen annyit mondhatok, hogy ennek a vizsgálata egy újabb vizsgálat indítását teszi szükségessé. Erre a törvényességi felügyeletet ellátó minisztériumnak nincs jogosítványa; egyébként tudomásom szerint ezt más szervek vizsgálják. Annyit tudok mondani, hogy a Hi-Care megvásárolta a CM-klinikát; a szerzõdésben egyébként az szerepel, hogy továbbértékesítés céljából vásárolta meg.

Képviselõ Asszony! A jelenlegi törvényességi vizsgálat célja is az, hogy - ezen túlmenõen is, amit elmondtam - a hiányosságokat, a mulasztásokat feltárja, a felelõsöket megnevezze, valamint hogy elõsegítse egy országos vényellenõrzési rendszer mielõbbi megvalósítását, amelynek eredményes mûködtetése az egészségbiztosítás egyensúlya szempontjából sem elhanyagolható tényezõ.

Kérem válaszom szíves elfogadását. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

(17.00)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap