Nagy Frigyes Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY FRIGYES földmûvelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Mint az már a Ház elõtt korábban is elhangzott, a földhivatali hátralék keletkezése alapvetõen a tulajdoni reformhoz kötõdik. Ennek beindulásakor elmaradt a földhivatali szervezet felkészítése a megnövekedett feladatokra. A hátralék megszüntetése csak a szervezet megerõsítésével történhet meg.

A kormány 2077/1995. számon határozatot hozott a földhivatali szervezet megerõsítésével kapcsolatban. Ez a határozat azonban nem került maradéktalanul végrehajtásra, hiszen az Országos Kárrendezési és Kárpótlási Hivatal csak most kapott lehetõséget a parlamenttõl, hogy az árveréseket tovább folytassa, illetve lezárja.

A számítógépesítésre való átállást így lényegében a régebbi létszámkeretek között kell végezni. Ez a többletfeladat átmenetileg az ügyirathátralék növekedését eredményezte. A számítógépes adatszolgáltatásra '97. február 1-jétõl május végéig folyamatosan

tálló kerületek további nehézségekkel néznek szembe, mivel a zárást követõen a kiesett idõt is igyekeznek az állampolgárok bepótolni. Ez napi 800-1000 tulajdoni lap kiadását jelenti, és ehhez jön még az önkormányzatok napi 300-as igénye.

Mint az az eddig elhangzottakból is kiderül, ismerjük a tényleges elmaradást, látjuk a kiváltó okokat, megfelelõ átcsoportosításokkal igyekszünk a szolgáltatások igényeinek változásait követni. Nagymértékû létszámnöveléssel azonban nem lehet számolni, hiszen ezt a munkát csak megfelelõ képesítéssel lehet végezni. A vezetõváltás mind fõosztályvezetõi szinten, mind pedig a városi, fõvárosi földhivatalnál a nyugdíjkorhatár elérése miatt válik szükségessé; a munkakörök átadását természetesen megfelelõ körültekintéssel végezzük.

Ez év második felében adatokkal alátámasztott felmérés fog készülni, amely tartalmazza az ügyirathátralék pontos mennyiségét, a hátralék felszámolására tett intézkedéseket és azok végrehajtását.

Konstatálhatom, tisztelt képviselõ úr, hogy engem is mérhetetlenül nyomaszt ez a helyzet, az egyik legnagyobb gondom ennek rendezése, és természetesen a rendelkezésre álló rövid idõn belül a szükséges lépéseket meg fogom tenni.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap