Fodor István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont elõadója: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Az Országgyûlés elõtt lévõ törvényjavaslat a Magyar Köztársaság kormánya és Románia kormánya között a minõsített katonai információk kölcsönös védelme tárgyában 1997. február 17-én aláírt egyezmény megerõsítésérõl és kihirdetésérõl szól.

Az egyezmény megfelel érdekeinknek, tartalma összhangban van a magyar jogszabályok, elsõsorban a titokvédelmi törvény elõírásaival. Az egyezményre mindkét érintett félnek szüksége van. Hozzájárul a magyar-román katonai kapcsolatok fejlesztéséhez, különösen az 1996. évi LXXIX. törvénnyel megerõsített bizalom- és biztonságerõsítõ egyezmény végrehajtásához, ennek akár alapvetõ feltételeként is értékelhetõ.

Ez az egyezmény egy folyamat részét képezi. A fejlõdõ és szélesedõ katonai kapcsolataink igénylik, hogy a minõsített katonai információkat kölcsönösen védjük. Ennek jegyében kötöttük a magyar- német, a magyar-amerikai és a magyar-svéd hasonló tárgyú egyezményeket, amelyeket a tisztelt Országgyûlés az elmúlt idõszakban már törvényekkel megerõsített. Szakértõi szinten elõrehaladott állapotban van hasonló egyezmények elõkészítése Angliával, Franciaországgal, Belgiummal, Hollandiával, Lengyelországgal és Szlovéniával. Ezek az egyezmények minden bizonnyal, az alkotmányos szabályok megtartásával az Országgyûlés elé kerülnek.

A minõsített katonai információk kölcsönös védelmének biztosítása a honvédelmet érinti, ezért az alkotmány 40/C. §-ának (2) bekezdése értelmében kihirdetése csak törvényben történhet. Kérem a tisztelt Országgyûlést, hogy a törvényjavaslatot fogadja el.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap