Németh Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Nagyon röviden szeretném ismertetni a magyar-orosz alapszerzõdésrõl a Fidesz- Magyar Polgári Párt álláspontját.

Mindannyian tudjuk, hogy itt az elmúlt években heroikus küzdelem zajlik a magyar diplomácia részérõl az Oroszországba, Szovjetunióba elhurcolt mûkincsek visszaszerzése érdekében. Ezeknek meghatározó része egyházi, illetõleg úgynevezett zsidó mûkincs a Hatvani- gyûjtemény, a Deutsch-gyûjtemény, illetõleg a Sárospataki Református Kollégiumnak a gyûjteménye. Tudvalevõleg mintegy hatvanezer tárgyról van szó.

Magyarország az elmúlt években számtalan ígéretet kapott az alapszerzõdés aláírását követõen az orosz fél részérõl, hogy különféle technikákkal maradjon meg a kecske is és a káposzta is, de Magyarország jól fog járni. Sajnos, különféle okokból, amelyek közül kiemelten kell megemlítenem a mostani mûvelõdési minisztert megelõzõ mûvelõdési miniszternek a mulasztásait, elõrelépés ezen a területen nem történt.

(

(19.30)

Ebbõl a körbõl nem hagyható ki az orosz fél hezitálása, elutasító magatartása, ugyanakkor az egyértelmûen nem vállalt "nem" kimondása, illetõleg ki nem mondása is.

Tisztelt Ház! Én úgy vélem, hogy ebben a helyzetben a magyar Országgyûlésnek meg kell fontolnia, hogy ebben a kérdésben miért lett olyan fontos a hirtelen döntés. Nem lehetne-e adott esetben megvárni azt, amíg az orosz fél a magyar mûkincsek ügyében azt az álláspontot, amelyet egyébként szóban több alkalommal, a kétoldalú úgynevezett mûkincs vegyes bizottság ülésén egyértelmûen kifejezésre juttatott, ezt végre is tudja hajtani?

Azt hiszem, hogy a kihirdetés - és itt most válaszolnék államtitkár úr felvetésére - igenis lehet a diplomácia eszköze; mint ahogy egy alapszerzõdés aláírása is, egy alapszerzõdés ratifikációja is, és egy alapszerzõdés kihirdetése is lehet a diplomácia eszköze, ha megfelelõ módon alkalmazzák.

Én ezért tiszteletteljesen azt az indítványt teszem a kormány számára, hogy fontolja meg, hogy a magyar-orosz alapszerzõdés kihirdetését azt követõen ejtse meg a magyar Országgyûlés, amikor az orosz fél teljesítette a mûkincsek vonatkozásában a magyar fél felé megfogalmazott ígéreteit. (Közbeszólások az ellenzék soraiból: Úgy van!)

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap