Kasuba János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KASUBA JÁNOS (MSZP): Tisztelt Ház! Elnök Úr! Köztudott, hogy Magyarországnak Szlovákiával vannak a legnagyobb gondjai az elmúlt években, és itt az elõttem hozzászóló képviselõtársak mondanivalója ezt nagyon jól tükrözte. Egyet kell érteni azzal is, hogy az alapszerzõdés aláírása óta, itteni jóváhagyása óta sem történt lényeges javulás, sõt, nagyon sok területen - mint azt Németh Zsolt képviselõtársam nagyon szépen elmondta - visszaesés tapasztalható. Sok probléma még ma is megoldatlan Szlovákiában az ott élõ magyarsággal kapcsolatban.

(20.50)

Gondolom, azt tudtuk valamennyien, hogy ennek az alapszerzõdésnek milyen a realitása az aláírás pillanatában is. Tudtuk, hogy ezek a nagy kérdések nem fognak megoldódni egykönnyen. De azért arra lehetett számítani - vagy lehetett volna számítani -, hogy nagyobb visszaesés a szerzõdés aláírása után a már elért eredményekben nem lesz.

Én csupán azzal nem értek egyet, hogy ezt az alapszerzõdés rovására írjuk, és a képviselõtársak fölszólalásában ez mindenkor visszaköszön, mert én úgy gondolom, hogy nem az alapszerzõdés az alapja ennek a problémának, hanem az a belpolitikai helyzet, az a politikai struktúra, amely tulajdonképpen Szlovákiában van. Hiszen azt azért tudjuk, hogy ha végigmennénk most azokon az intézkedéseken, azokon a törvényeken, amelyek Szlovákiában megszülettek, azok már az alapszerzõdés aláírása elõtt is a kormányprogramban szerepeltek. Tehát ezek az intézkedések tulajdonképpen akkor is létrejöttek volna, ha az alapszerzõdés nem kerül aláírásra.

Nem értek azzal sem egyet, hogy ennek az alapszerzõdésnek csak kimondottan negatív vonatkozásai vannak, ahogy Németh Zsolt képviselõtársam mondta, mert én azért csak azt olvasom a sajtóban nagyon sokszor az ott élõ magyarok, az ott mûködõ legitim magyar pártok beszédeibõl, hozzászólásaiból, hogy igenis hivatkoznak rá, kapaszkodnak ebbe az alapszerzõdésbe. És lehet azt is érzékelni, hogy a magyar külpolitika is (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) lényegében ezt használja föl arra, amikor kritikával illeti azokat a folyamatokat, amelyek mint negatív folyamatok Szlovákiában lezajlanak. De talán el lehet mondani azt is, ezt is valamennyien tapasztaljuk, akár a külügyi bizottság ülésén... (Az elnök kikapcsolja a mikrofont.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap