Lányi Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

LÁNYI ZSOLT (FKGP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! - ha vannak hölgyek. Én két percet kértem azért, mert most voltam nyolc napig Erdélyben, és egy-két információm van. Valóban nincsen jogom nekem kételkedni a jelenlegi román kormány jó szándékában.

Tõmondatokban: nem hiszem, hogy az alapszerzõdés aláírása segítette hatalomra az Európa felé törekvõ demokratikusabb kormányzatot, inkább azt hiszem, hogy pár százalékot elvett amiatt, hogy Horn Gyula és Iliescu aláírták Temesvárott azt a szégyenletes dolgot, amit román- magyar alapszerzõdésnek nevezünk. Ez az egyik észrevételem.

A másik: valóban mi magunk is átértékeljük, és a gesztusok, az ígéretek szintjén valóban pozitívak. Azonban ne felejtsük el, a román politikának egy nagyon tudatos ténykedése az a hatalmas kampány, amit azért folytat, hogy a NATO-csatlakozásnál az elsõ körben a tárgyalási szinten beszállhasson. A madridi csúcsot meg kellett volna várjuk, nem kellett volna elkapkodni aláírásra, illetve kihirdetésre ezt a törvényt.

A Független Kisgazdapárt frakciója vegyesen foglalt ma állást, még nem döntöttük el a szavazatunkat. Mindenesetre az biztosnak látszik, hogy ha a jó szándék megmarad, abban az esetben is, ha Magyarország az elsõ körben a NATO tagja lesz és Románia nem, és nem fog változás bekövetkezni, akkor én nagyon örülni fogok. Én optimista ember vagyok, és bizakodó, de az erdélyi magyarság, az erdélyi RMDSZ-nek a megyei képviselõi, akikkel beszéltem, mindegyik azt mondja, hogy mindent kövessünk el, hogy Románia is kerüljön velünk együtt be a NATO elsõ körbe, mert ha nem, nem valószínû, hogy a magyar kisebbségnek a helyzete olyan rózsás lesz, mert nem az alapszerzõdésen múlik - befejezésként -, mert hisz Horvátországgal és Szlovéniával nincsen alapszerzõdésünk. Sokkal-sokkal jobb... - illetve Horvátországgal van, bocsánat, Szlovéniával nincsen. (Dr. Eörsi Mátyás: Velük is van.) Velük is van? Mind a kettõvel van? Örülök neki. (Németh Zsolt: De azok jobbak!)

De ott a kisebbségi sors sokkal jobb, és Romániában is, reméljük, hogy bizakodhatunk azokban, valószínû, hogy azért sok függ Madridtól. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap