Orosz István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ ISTVÁN, az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság alelnöke: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Úgy vélem, Latorcai képviselõtársunk nagyon fontos kérdésrõl szólt. Szeretném emlékeztetni a parlamentet arra a beszámolóra, ami néhány hónappal ezelõtt itt az Akadémia elnöke szájából elhangzott. Abban is szerepelt tulajdonképpen ez a probléma, és abban a kontextusban szerepelt, ahogy Latorcai képviselõ úr elmondotta: valóban az, hogy ma a tudományos kutatásra fordítandó támogatások drasztikusan csökkentek, még a '80-as évekhez képest is - hiszen akkor a GDP-nek jó 1,5, sõt volt olyan szakasz, amikor 2 százalékát fordítottuk tudományos kutatásra, és ez napjainkban nem éri el a 0,7 százalékot -, ez döntõ mértékben abból fakadt, hogy az ipari kutatásokra fordítandó támogatások radikálisan visszaestek.

Ez származott abból, hogy az ipari üzemek, amelyek fenntartották ezeket a kutatóhelyeket, kutatóintézeteket, állami tulajdonból magántulajdonba kerültek, és az új tulajdonos nem tart igényt azokra a kutatásokra, amelyek ott folytak.

Nyilvánvalóan nem lehet az a megoldás, hogy az állam vegye át ezt a szerepet, amit korábban játszott, és a magántulajdonba vagy idegen tulajdonba került ipari cégek kutatóintézeteit tartsa fenn, hanem nyilván jó lett volna, ha a privatizációs szerzõdésekben olyan kikötések szerepelnek, amelyek arra vonatkoznak, hogy ezeket a kutatóintézeteket valamilyen formában fenn kell tartani. Azokat a megoldási javaslatokat, amiket Latorcai képviselõ úr mondott, nemcsak az oktatási, tudományos bizottság nevében, hanem a kormánypárti képviselõk nevében is melegen üdvözlöm; és úgy vélem, ez egy megoldás lehet arra vonatkozóan, hogy mi történjék ezekkel az intézetekkel. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap