Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Óvom kormánypárti képviselõtársaimat attól, hogy most, amikor három év kormányzati munka után született egy gyermekvédelmi törvény - amely majd jövõre elkezd mûködni -, hogy mindenre ez legyen a hivatkozási alap. (Taps az FKGP padsoraiban.) Ez a törvény fontos, tisztelt képviselõtársaim, de az elmúlt három év lépéssorozatának a családokra gyakorolt hatásait utólag már nem védi ki.

Tisztelt Képviselõtársaim! Önök pontosan tudják, hogy az infláció meglódulásával egy idõben, a családipótlék-rendszer változtatásával egy idõben egy fillért sem emelkedett a családi pótlék. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból: Így van!) Ezt önök pontosan tudják! Lehet, hogy most emelkedik, de visszamenõleg három év inflációs hatásait nem fogja kivédeni. Én nem lennék ilyen nagyon büszke azokra a szociálpolitikai intézkedésekre, amelyeket az elmúlt három évben tettek, tisztelt képviselõtársaim.

És még valami nagyon fontosat: abból, amit Homoki képviselõ úr elmondott, számomra az egyik legfontosabb tétel az energiaár-emelés és az, ahogy ezzel a kormány bánik. Tisztelt Képviselõtársaim! Védhetetlen, hogy a januárban hatályban lévõ energiaár-emelés ellentételezése nyár közepén kezdõdik el, olyan körülmények között, amikor a családokra gyakorolt hatása januártól jelentkezik, és amikor - éppen most voltam Magyarpolányban - már februárban volt olyan család, amelyik nem fûtötte a házát, mert nem tudta a számlákat kifizetni! Három gyerekkel! (Dr. Homoki János: Így igaz! - Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.) És ez nem demagógia, ez nem mese! Nézzenek körül egy kicsit az országban! És visszamenõleg nem is szándékoznak az energiaár-emelést kompenzálni!

Mirõl szól az energiaár-emelés? Hetek óta kérjük, és kérjük számon, hogy az a kormány, amelyik tudja, hogy januártól energiaár-emelés lesz, miért áprilisban ír alá egy alapítványi okiratot? Miért nem januárban? És mit akar kezdeni a kifizetetlen díjhátralékokkal? (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.) Ezt is több alkalommal mondtuk. Mert ez a szociális bomba, amit ha nem kezelnek, valóban a kilakoltatásokig vezethet! Még nem tartunk ott! (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.) De bármikor eljuthatunk odáig, és akkor kezdenek majd kapkodni! Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap