Szájer József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! A politikai együttmûködés minimuma helyreállításának felelõsségérõl szóló napirend elõtti hozzászólással kapcsolatban nagyon sok mindenben egyetérthetek képviselõtársammal; csak az a furcsa, hogy ezt pont az SZDSZ frakcióvezetõje mondja, aki éppen néhány héttel ezelõtt már koalíciós partnerével együtt egy két éve mûködõ, az alkotmányozásról szóló, jól mûködõ megállapodást borított fel egyoldalúan, és nem pusztán a szellemét, hanem annak betûjét is megsértette. És tulajdonképpen más pontokon is sorolni lehetne az ilyen jellegû dolgokat.

Úgyhogy ennek megfelelelõen nem éppen a legjobb hangulatban vagyunk ahhoz, hogy a politikai együttmûködésnek a minimumáról beszéljünk, miután egy nagyon fontos kérdésben éppen most borították fel az egyetértést. Ugyanakkor magával a nyugdíjreformmal kapcsolatban meg kell jegyeznem, hogy nem ügyrendi természetû ez a vita, hogy mikor kezdõdjön, mikor ne kezdõdjön; bár az egy fontos kérdés, és mindenképpen megjegyzendõ, hogy a kormány magával jóval elnézõbb volt, mint ahogy a parlamenttel. Hiszen abban a dokumentumban, ami a parlamentnek a törvényhozási sorozatát határozza meg, és tavaly decemberben vette tudomásul az Országgyûlés, februári beterjesztéssel szerepel ez a nyugdíjcsomag. Igaz, van egy kis lábjegyzet, amely azt mondja, hogy a társadalmi egyeztetéstõl függõen.

Ennek következtében a kormány a saját elõkészítési folyamatában hat hónapot tudott késni, ezek után viszont egy hónapnyi idõ alatt szeretné megtárgyaltatni az Országgyûléssel ezt a kérdést. (Zaj az SZDSZ padsoraiban.) E tekintetben érdemes mindenkinek magába pillantania, hiszen a kérdés érdemi jellegû: ne szülessen egy olyan nyugdíjtörvény - hiszen hogyha nincs idõ a megvitatására, akkor ez nem is módosulhat -, amely egyesek szerint nem jelent mást, mint azt, hogy az állam törvényben kötelezi az egyes állampolgárokat, hogy csõdközeli vagy kalózbiztosítókkal kössenek utazási... (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret lejártát.) - menjenek utazási irodába, mondjuk Szamarkandba. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap