Szekeres Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Képviselõtársaim! A magyar parlament - mint modern parlamenti demokratikus intézményrendszer - a tárgyalásos technikán alapul, s mûködésében nem a kivonulásos technika a döntõ, mert a kivonulás a tehetetlenség és a törvényhozási képtelenség beismerését jelenti. A szocialista képviselõcsoport, amikor ellenzékben volt, és jóval kisebb létszámú volt, akkor is a tárgyalásos technikán alapuló demokráciát követte, mert így is el kívánta mondani véleményét egy adott kérdésrõl. (Zaj az ellenzéki pártok padsoraiban.)

A másik kérdés, amely Szent-Iványi István véleménye alapján szintén megfogalmazható (Dr. Pusztai Erzsébet: Ultimátum, nem tárgyalás!): általában az európai parlamentekben rendszeres és bevett szokás az idõkeretben való tárgyalás. Ritka kivétel, amikor nem ezt a módszert alkalmazzák. De ha már ennél járunk, és több ellenzéki frakcióvezetõ felvetette, hogy nyáron is szívesen dolgoznának tovább, nekünk van egy javaslatunk: mivel szeretnénk, ha január 1-jén bevezetnénk a törvényt -

és ehhez kell utána felkészülési idõ, szeretnénk, ha a jövõ évi költségvetésnél már figyelembe lehetne venni az új adórendszert, tehát el kell a törvényeket ebbõl a szempontból is fogadni -, mi készen állunk arra (Dr. Pusztai Erzsébet: Ráérünk õsszel!), hogy magasabb idõkeretben tárgyaljuk, de úgy, hogy július 15-éig a törvénycsomag elfogadására kerüljön sor. Remélem, hogy ellenzéki képviselõtársaink elfogadják ezt a javaslatot, és itt is lesznek akkor, amikor majd a törvényeket vitatni fogjuk.

A harmadik kérdés, amelyrõl szólni szeretnék: a jó törvény nem azon múlik, hogy mennyi ideig tárgyalja az Országgyûlés... (Dr. Pusztai Erzsébet: Nem bizony!), hanem azon is - legalábbis szerintünk -, hogy elõtte van-e társadalmi megállapodás. Van! Ezt a törvénycsomagot a szakszervezetekkel és a munkaadók szervezetével végigtárgyalta a kormány, és úgy nyújtotta az Országgyûlés elé... (Dr. Pusztai Erzsébet: Ki hozza a törvényt?), hogy erre most már mód van.

Amit Demeter Ervin mondott - azt gondolom, a szeme sem rebbent. Nyilván azért, mert nem ülte végig a házbizottság ülését és kivonult (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret lejártát.), ahol ezeket a javaslatokat megtettük. (Dr. Pusztai Erzsébet: Nem tették meg.) De azt hiszem, az õ szavait leginkább az fejezheti ki, amit a házbizottsági ülésen mondott (Az elnök a csengõ újbóli megkocogtatásával jelzi az idõkeret lejártát.), õ és Kis Gyula: nem érdekük, hogy jó törvényük szülessenek, amíg mi kormányzunk. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban. - Dr. Pusztai Erzsébet: Nem mondott igazat, elnök úr! - Zaj.)

(16.10)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap