Csapody Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Van egy magyar közmondás, amelyik szerint a gyermek, illetõleg az ittas ember mond igazat. Ha az ember éppen egyik se, akkor azonnal elszólja magát, és azt mondja egy gyûlésen, amit a valóságban gondol, amit valójában gondol az értelmiségrõl ... (Zaj, közbeszólások az MSZP soraiban. - Dr. Szabó Imre: Én ott voltam, nem ezt mondta!) .., amit valójában gondol az egyetemekrõl, amit valójában gondol a bölcsészkarokról, és nem azt, amit a kormányülésen vagy amit a parlamentben szokott mondani.

Tisztelt Országgyûlés! Szovjet példát hallottunk az elõbb, nem állom meg, hogy én is egy klasszikus történettel ne szórakoztassam önöket. Amikor annak idején Sztálin elvtárs megkérdezte a Moszfilm vezetõjét, hogy elvtársak, hány klasszikus film készül a Szovjetunióban, hány mestermunka, akkor az volt a válasz, hogy nagyon sok jó film készül, Sztálin elvtárs, úgy összesen száz. - De elvtársak, mennyi abból az igazán klasszikus, kiváló alkotás? - Tíz. - De elvtársak, akkor miért nem azt a tízet gyártják le? (Derültség, zaj.)

Tisztelt Országgyûlés! Tehát ha valaki bekerül a bölcsészkarra, abba a több százba, a filozófusok közé, akkor vajon honnan lehet azt tudni, hogy a bölcsészkar után mi lesz? Filozófus lesz-e, lesz-e belõle esetleg Kis János, lesz-e belõle Tamás Gáspár Miklós, lesznek-e belõlük egyáltalán filozófusok.

(16.50)

Magyarul: gondolkodó emberek, gondolkodó, kimûvelt emberfõk lesznek- e ebben az országban, avagy pedig szegények bizony elvetélnek, és eleve oda jutnak, ahova azt a miniszterelnök úr a számukra kijelöli. (Derültség az ellenzéki pártok soraiban.)

Úgyhogy, tisztelt Országgyûlés, errõl a kérdésrõl szólva én azt hiszem - bár a kérdés önmagában érdekes, hisz a miniszterelnök úr mondott már olyasmit is, hogy a nyugdíjasok helyzete csökken (Derültség az ellenzéki pártok soraiban.), sok ilyesmit mondott már -, én azonban azt hiszem, hogy ilyesmit mondani az egyetem felé, az oktatók felé, a hallgatók felé (Dr. Orosz István: Nem oktatók felé, az oktatóknak!) szimplán szemtelenség, a felsõoktatás felé pedig felelõtlenség. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi, hogy letelt az idõkeret.)

Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap