Sümeghy Csaba Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SÜMEGHY CSABA (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A fogyasztási adót 1991-ben a LXXVIII. törvény szabályozta, amely tulajdonképpen azt tartalmazza, hogy mentesül a vevõ, illetve az importáló a fogyasztási adó megfizetése alól, amennyiben harci helikoptert üzemeltet. Önmagában a törvénynek a mentességet ily szûk körre történõ beszorítása diszkriminatív volt, azonban az elmúlt idõszak módosítási indítványai és kiterjesztése a törvénynek rendre megbuktak azon a feltételezésen, hogy az ország gazdasági helyzete pillanatnyilag nem teszi lehetõvé a kiterjesztését.

A parlament nemrégen hallotta a pénzügyminiszter úr elõterjesztésében az ország gazdasági helyzetének javulását, ezért képviselõi önálló indítványom abból indul ki, hogy szeretnénk a fogyasztási adókedvezményt a harci repülõgépeken, illetve helikoptereken túlmenõen a rendészeti, illetve a mentõ helikopterekre is kiterjeszteni, ezzel helyreállítva azt az igazságosságot, ami a törvény megalkotásakor már meg kellett volna hogy illesse ezt a két szervezetet.

Úgy gondolom, nem kell külön megindokolni, hogy a mentõ helikopterek, amelyek egyébként három céget érintenek, humanitárius, és a betegellátás javítását célzó, emberéleteket mentõ feladatot látnak el, így bevonásuk mindenféleképpen indokolt. Úgy gondolom, hogy a rendészeti - tehát ideértve a tûzoltóságot és a rendõrséget -

helikopterek bevonása a kedvezményekbe nem vitatható a jelenlegi helyzetben, amikor a szervezett bûnözés elleni harc középpontba került, és én azt hiszem, hogy a két szervezetnek a mentességre, illetve a kedvezményekre való jogosultságát a törvényben deklarálni kell, ugyanis ez az adónem nem bírja ki a késõbbi módosítást, márpedig költségvetési módosítást végezni (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) év közben, hogy a feladatok megoldódjanak, nem lehet. Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap