Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Az utóbbi idõben több alkalommal elõfordult, hogy egyes kereskedelmi és vendéglátó-ipari egységekben oly mértékben károsították meg a fogyasztókat, aminek következtében nemcsak a hazai, de a külföldi sajtóban és tömegtájékoztatási eszközökben is az ország nemzetközi megítélése súlyosan romlott. Ennek eredményeként a magyar államot megilletõ idegenforgalmi bevételek jelentõsen csökkennek.

Az ilyen kirívó és durva, a szabálysértéseket messze meghaladó, rabláshoz hasonlítható esetekben az állami igényérvényesítés annál is inkább fontos feladat, mert az ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter az Országgyûlés 1997. május 20-i ülésén elhangzott felszólalásában teljes tájékozatlanságáról tanúságot téve a szemet szemért, fogat fogért ókori mezopotámiai büntetõjogi jogelveket összekeverve, a jog lehetõségének kihasználásával tényleges retorziókat ígért. Itt zárójelben megjegyezném, hogy a Független Kisgazdapárt nevében mi nem büntetõjogi retorziókat kívánunk alkalmazni, különösképpen nem a Hammurápi-törvénykönyv alapján, ahogy azt az ipari miniszter úr gondolta, hanem mi itt a kártérítési részét kívánjuk szorgalmazni az ügynek.

Ezért az olyan kereskedelmi és vendéglátó-ipari egységekkel szemben, amelyek a fogyasztók durva megkárosítása útján kirívó mértékben sértik meg a kereskedelem és vendéglátás etikai és jogi normáit (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.), a büntetõjog eszközeinek alkalmazásán túl szükséges és kívánatos - befejezem a mondatot, elnök úr -, hogy polgári jogi úton is érvényesítse az állam (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) a kártérítési jogát.

Az idõm letelt, de erre, tehát a kártérítésre vonatkozik (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) az elõterjesztésünk. Köszönöm a türelmüket. (Taps a kisgazdapárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap