Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Úgy gondolom, az Érdekegyeztetõ Tanács jogállásának rendezése nem tûrhet további halasztást. Hiszen az Érdekegyeztetõ Tanács létrejöttét követõen jelentõs változások következtek be a nemzetgazdaságban, felgyorsult a privatizáció, erõsödött a külföldi tõke beáramlása, és egyre több vegyesvállalat jött létre. Mindezek következtében új munkaadói érdekképviseletek keletkeztek.

(A jegyzõi széket dr. Kávássy Sándor foglalja el.)

A munkaügyi kormányzat 1996 májusában javaslatot tett az Érdekegyeztetõ Tanács mûködésének korszerûsítésére, de ez ideig nem került sor a munkaadói érdekképviseletek megfelelõ jogi szabályozására. Ugyanakkor az Érdekegyeztetõ Tanács mûködéséhez fûzõdõ társadalmi, politikai és gazdasági érdekek sürgõs jogi szabályozást igényelnek. Ezért a Független Kisgazdapárt álláspontja az, hogy az ügyben való további halogatás, mulasztás a nemzetgazdaság kárára történik, ezért terjesztettük be azt az országgyûlési határozati javaslatot, amely rendelkezõ részében kötelezi a kormányt, hogy a határozat elfogadását követõ 60 napon belül tegyen elõterjesztést az Érdekegyeztetõ Tanács jogállásának rendezésére.

Szeretném hozzáfûzni a beterjesztéshez, hogy az érdekegyeztetés egy rendkívül fontos jogintézmény, annak elmaradása társadalmi feszültségekhez, elégedetlenkedésekhez, demonstrációkhoz, tüntetésekhez vezethet, netántán sztrájkokhoz is, ezért célszerûbb a kérdést jogszabályi rendezéssel megelõzni. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.)

Kérem ezért, támogassanak. Köszönöm. (Taps a kisgazdapárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap