Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselõtársaim! Azoknak, akik munka helyett a beordítozásokkal gondolják képviselõi tevékenységük folytatását, jelzem, hogy az európai integrációs törekvéseinkkel szoros összhangban levõ elõterjesztésrõl van szó. Az más kérdés, hogy önök, az ordítozók, ezt felismerik-e vagy sem.

Tehát amint arra hivatkoztam, hazánk európai integrációs törekvései indokolttá teszik a mezõgazdaság termékszerkezetének átalakítását. Az Európai Unióban a mezõgazdasági árutermelõk nagyon kemény versenye folyik a piacok birtokolásáért. Ebben a versenyben a magyar mezõgazdasági termelõk csak úgy tudnak eredményesen helytállni, ha olyan termékekkel jelennek meg az európai piacon, amelyek keresettek, amelyekkel nem telített a piac, és a termelés adottságai hazánk klimatikus viszonyai között kedvezõbbek, mint Nyugat-Európában.

(17.30)

A fejlett világ fizetõképes piacain keresettek a gyógyhatású biotermékek. Ezt a tényt a magyar gazdaság fejlõdésének tervezésekor nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ezért lenne nagy jelentõsége annak, ha a kormány megvizsgálná a gyógynövénytermesztés és -feldolgozás jelenlegi helyzetét, fejlesztési és külkereskedelmi lehetõségeit, továbbá megtervezné azt az állami támogatási rendszert, amely a magyar parasztság számára egyre szélesebb körben lehetõvé tenné, hogy a külkereskedelmi lehetõségek függvényében a jövedelmezõbb gyógynövénytermesztésre és -feldolgozásra térjen át. Ezért kérem tiszteletteljes támogatásukat. (Taps az FKGP padsoraiban. - Közbeszólások: Úgy van!)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap