Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Itt is kénytelen vagyok észrevételezni, hogy az, hogy a Ház látóköre mire terjed ki, és mire nem terjed ki, nem akadályozza meg a Független Kisgazdapárt frakcióját abban, hogy mi elõre dolgozzunk, és majd a kormányzati felelõsségvállalás kapcsán ezeket az elõterjesztéseket meg is valósítsuk. (Közbeszólások a kormánypártok padsoraiból: Helyes! - Dr. Orosz István: Tengerre, magyar!) Önök ezt legfeljebb majd ellenzékbõl - most a kormányzati padsorokból - nehezményezhetik. (Felzúdulás a kormánypártok padsoraiban.)

A múlt század harmadik és negyedik évtizedében nagy lendülettel indult meg az óbudai hajógyártás. Századunk elejére a Ganz márkanév a hajók és a kikötõi daruk piacán világhírûvé vált. Századunk derekáig a Balatonfüreden épült sporthajók fogalomértékûek voltak a világpiacon.

Mindezekkel szemben napjainkban az tapasztalható, hogy sorra sorvadnak el a magyarországi hajóépítõ üzemek, és részben áldozatául esnek a felelõtlen privatizációnak. Az értékes mérnök- és szakmunkásgárda munkanélkülivé válva, a szélrózsa minden irányában szétszóródik, megszûnik annak lehetõsége, hogy a magyar hajózás jó minõségû és viszonylag elfogadható áron beszerezhetõ vízi jármûvekkel rendelkezzen.

A magyar hajógyártás külgazdasági szempontból már elvesztette külföldi piacait. Ezért rendkívül fontos, hogy a kormány vizsgálja meg a kialakult helyzetet, tervezze meg a szükséges intézkedéseit, és ezekrõl számoljon be az Országgyûlésnek. Kérem megtisztelõ támogatásukat. Köszönöm. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap