Szájer József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! A büntetõ törvénykönyv és néhány büntetõ jogszabály módosítását javasoltam, amint azt néhány héttel ezelõtt, napirend elõtti hozzászólásomban, valamint a büntetõ törvénykönyv vitájában is bejelentettem, hogy a büntetõ törvénykönyvnek jelenleg a Ház elõtt levõ módosítása nem tartalmaz tételt arra, amely az autólopásokat a büntetõjog szintjén megfelelõen kezelte volna.

Éppen ezért önálló indítványt nyújtottam be, hiszen társadalmilag ellenõrizhetõ és nyilvánvalóan a polgárokat nagy számban zavaró tény az autólopások elharapódzása. Ennél azonban még inkább bosszantó az a tény, hogy nagyon sok elkövetõ, aki autót vitt el, azzal védekezik, hogy igazából õ csak autókázni akart, és a jármû önkényes elvételének kategóriája alá esik, éppen ezért az õ tevékenysége nem minõsíthetõ lopásnak. Ezzel próbálnak a lopásnak egy privilegizált, kedvezõbb esetet teremteni, amelyben õket kisebb büntetés éri.

Ennek megfelelõen arra irányul a javaslatom, hogy a jármû önkényes elvétele ne legyen kedvezõbb tényállás az utólopáshoz képest, a bizonyítási nehézségek - amelyek ilyenkor felmerülnek - ne legyenek annak akadályai, hogy ezt a - társadalmilag meglehetõsen jelentõs mértékben elharapódzott és a társadalmat jelentõs mértékben érintõ - bûncselekményfajtát visszaszoríthassuk.

E cselekmények fenyegetése azért fontos, mert nem pusztán azokat érinti, akiktõl az illetõ autót ellopják, hanem érint mindenkit, akinek autója van, hiszen a casco-díjakba beépül ez az összeg. Arról is hallhattunk, hogy nyugati biztosítók Magyarországon már nem kötnek biztosítást az autólopások miatt a különbözõ autókra. Éppen ezért azt gondolom, hogy a komplex intézkedés mellett a büntetõjog eszközeit is fel kell használni.

Ennek jegyében kérném képviselõtársaimat, hogy (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.) támogassák az indítvány tárgysorozatba-vételét, majd pedig vitassák meg, és fogadják el azt. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap