Csizmadia László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIZMADIA LÁSZLÓ, az alkotmány- és igazságügyi bizottság elõadója: Tisztelt Országgyûlés! Az Országgyûlés alkotmány- és igazságügyi bizottsága 1997. május 21-én tartott ülésén tárgyalta meg a polgári perrendtartás módosításáról szóló, T/4233. számú törvényjavaslatot.

A bizottság többsége akként foglalt állást, hogy tekintettel a benyújtott, négyszintû bíráskodást létrehozó törvényjavaslatra, múlhatatlanul szükséges a polgári perrendtartás szabályainak a bírósági szervezet változásához történõ igazítása. Így a négy bírósági szintre és a megyei bíróságok szerepének megváltozására figyelemmel, szükséges egyrészt a helyi és megyei bíróságok hatáskörének újraszabályozása, az ítélõtáblák felállítása pedig magával hozza a jogorvoslati szabályok újraalkotásának szükségességét.

Mindezeken túlmenõen a tervezet olyan, egyéb változtatásokat is tartalmaz, amelyek remélhetõen a polgári eljárásjog gyorsítását célozzák. Erre figyelemmel a bizottság 13 igen, 3 nem szavazattal és 2 tartózkodás mellett a javaslatot általános vitára alkalmasnak tartotta. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap