Mészáros Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MÉSZÁROS GYULA (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! A társadalmi szervezetek költségvetési támogatásáról kell itt és most általános vitát folytatnunk, ebben a késõi órában. Úgy gondolom, hogy nem kell arról külön eszmefuttatásokkal untatni képviselõtársaimat, hogy egy modern demokratikus országban milyen fontos szerepet töltenek be a civil szervezõdések. Az alulról építkezõ demokráciák talpkövei és alappillérei ezek a szervezetek, amelyek az emberi élet szinte valamennyi területén megszervezõdtek, az egészségügy, a szociális gondoskodás, a természetvédelem, a kultúra és egyéb területeken. Ezek a szervezetek intézményes támogatás nélkül nem tudnának mûködni, ezért a törvényhozásnak nemcsak feladata, hanem elemi érdeke is életben tartásuk.

Ebben az évben a költségvetés még az elõzõ évek szûkös keretét is mintegy a felére csökkentette, veszélyeztetve ezzel a társadalmi szervezetek mûködését. Talán elgondolkodhatunk azon is, hogy a társadalmi szervezetek támogatásában elsõsorban nem költségvetési, hanem politikai üzenete van a lakosság számára. Egyáltalán a költségvetési összeg megszavazásán túl szükséges-e, hogy a támogatás elosztásával külön országgyûlési bizottság foglalkozzon? Megoldás lehetne az is, hogy a társadalmi szervezetek, vagyis a pályázók maguk válasszanak egy kuratóriumot, amely elosztja a rendelkezésre álló összeget. Úgy tudom, más területeken erre már történtek próbálkozások.

Az is nyilvánvaló, hogy a helyi civil szervezõdések esetében, ahol kevesebb a szervezet, és ismerik egymás tevékenységét, könnyebb ezt a kérdést igazságosan megoldani. Talán a nonprofittörvény is segíthetne tisztázni a civil szervezõdések és a költségvetés viszonyát, ha végre a parlament elé kerülne.

A költségvetés minden évben kisebb összeget juttatott a civil szervezetek támogatására. Így 1990-ben 544 millió, '91-ben 426 millió, '93-ban 411 millió, '94-ben és '95-ben 400 millió, '96-ban 390 millió, '97-ben 258 millió forintot. Ez évben fõ okként azt jelölte meg a kormány, hogy az adózók jövedelemadójuk 1 százalékát az APEH-en keresztül a társadalmi szervezeteknek juttathatják.

Bizottságunk ezzel kapcsolatban tájékoztatást kért az APEH és a Pénzügyminisztérium illetékes vezetõitõl, amely tájékoztatásnak a lényege a következõ: az adózók mintegy 30 százaléka rendelkezett az 1 százalék felhasználását illetõen. Az adózók egyharmada nem éri el a felajánlható legkisebb összeget. Az APEH elõzetes számításai szerint a felajánlott 1 százalékokból körülbelül 2 milliárd forintra lehet számítani. Ezek az összegek nagy valószínûséggel még ebben az évben eljutnak a címzettekhez.

Tisztelt Képviselõtársaim! Ez a 2 milliárd forintos összeg nagyon jól hangzik, és ha minden a törvényalkotó szándéka szerint történik, akkor mi, képviselõk hátradõlhetünk székünkben és elégedetten megállapíthatjuk, hogy megtettük amit a haza megkövetelt. Hiszen láthatjuk, hogy az adóbevallás idõszakában tele voltak az újságok hirdetésekkel, hogy mely társadalmi szervezetek pályáznak az adózók 1 százalékára.

De felmerülnek itt más kérdések is. Vajon milyen arányban kapják majd ezt a pénzt az egyes szervezetek? A helyi szervezetek bizonyára, hiszen azokat ismeri közelebbrõl az adózó polgár, esetleg tagja is valamelyiknek, vagy családja révén kapcsolódik hozzá. Másrészt az erõsebb szervezetek, hiszen nekik van pénzük hirdetésre, önreklámra. Félek, hogy pontosan a karitatív szervezetek: a hadifoglyok, az '56- osok, a betegek, a segély- és mentõszervezetek, a nyugdíjasok, a hajléktalanok, a hátrányos helyzetûek nem fognak kapni, akiknek a néhány tíz- vagy százezer forint az életben maradásukat jelentené

Tisztelt Képviselõtársaim! Kérem önöket, fogadják el a bizottság javaslatát, hogy ezt a minden idõk legkisebb összegét minél hamarabb megkapják a szervezetek. Úgy érzem, hogy a bizottságban teljes egyetértés volt az ellenzéki és a kormánypárti képviselõk között az elosztást illetõen.

Õsszel tervezzük, hogy újra összeül a bizottság, és meghallgatja az APEH szakembereinek addigra már pontosabb adatokon nyugvó tájékoztatóját, és az alapján új törvényjavaslatot fog benyújtani a civil szervezetek támogatása érdekben.

Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap