Lányi Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Vasárnap volt a gyermeknap, amikor is a gyermekekkel foglalkozott az ország, ami nagyon helyes, mert a gyermekek a jövõ nemzetét képezik, a gyermekek felnövekedése, egészséges fejlõdése, tanulási lehetõsége igen fontos azért, hogy a jövõ Magyarországában kimûvelt emberfõk, egészséges, életerõs emberek éljenek, életerõs társadalmunk legyen.

Ez az alkalom azonban feltétlenül arra is szolgál, hogy a Független Kisgazdapárt frakciója nevében felhívjam a figyelmet azokra a dolgokra, amelyek a mai magyar gyermekeket sújtják, fejlõdésüket, növekedésüket és elõrehaladásukat veszélyeztetik.

Elõször a táplálkozás szempontjából szeretném olyan eseményekre felhívni a tisztelt Ház figyelmét, hogy Budapesten, vidéki nagyvárosokban nagyon sok iskolába reggeli nélkül mennek a gyermekek, kiszédülnek a padból, mert éhesek. A szülõk nem tudják befizetni az ebédet, nem tudják tízóraival ellátni a gyermekeket, úgyhogy ez az egészséges táplálkozástól messze esik, nagyon sok gyermek jóformán az éhség határán van.

A ruházkodásról is hadd szóljak néhány szót. A mai gyermekruhaárakat mindannyian ismerjük, és ismerjük az átlagkeresetû emberek jövedelmét. Aki ezt gyakorló szülõként vagy nagyszülõként tapasztalja, az azt mondja, hogy szinte lehetetlen megvenni egy cipõt, egy ruhát a gyermeknek, holott a gyermekek nõnek, hála az istennek, ennek következtében igen gyakran kell cipõt venni, nem úgy, mint a felnõttnek, akinek ha nincs pénze, sok-sok évig el tudja hordani azt a cipõt, amit egyszer meg tudott venni.

A nevelés, az iskola, a tandíj, a tankönyvek privatizált kereskedelmi szempontból hatalmas áremelkedéseket elért csillagászati ára annyira megterheli az iskolába járó gyermekek szüleit, hogy nagyon sok mindent meg kell vonjanak maguktól ahhoz, hogy a gyermeküknek iskolafelszerelést tudjanak venni.

Ennél sokkal nagyobb árnyoldalról is kell néhány szót szólni. Magyarországon emelkedik a gyermekbûnözés, a gyermekprostitúció, koldus gyermekeket látni. Szívszaggató, amikor egy kisgyermek sétálgat az autók rengetegében, és pénzt koldul. Elképesztõ ez a helyzet!

Miért van ez? A Független Kisgazdapárt frakciójának véleménye szerint társadalmunk igen jelentõs, nagyobbik része a létfenntartásáért küzd. A létfenntartásáért küzd, mert életben akar maradni, de már nincs energiája, anyagi lehetõsége, hogy gyermekeinek megfelelõ, az egészséges fejlõdést biztosító ellátást tudjon nyújtani. Ennek oka a rossz gazdaságpolitikánk, a túlzott adóval megterhelt, a munkanélküliséggel megtizedelt lakosság, a hatalmas infláció és a vásárlóérték állandó csökkenése.

Ezt azért tartjuk igen fontosnak elmondani, mert ezen segíteni kell, ezt így tovább folytatni nem lehet, mert veszélybe kerül az egész magyar jövõ. Hisz nem véletlen, hogy ma - a statisztikák szerint is - a szaporulat, a gyermekek születése, az új élet létrejötte a mélyponton van, hogy a nemzet pusztul, hogy jelentõsen fogy a magyar lakosság, hogy egészségi állapotunk rendkívül rossz, hogy az elhalálozás igen korai Magyarországon, szinte aranyérmesek vagyunk ezen a szomorú területen.

Ezt azért kívántuk elmondani, mert jó lenne, ha a tisztelt kormány, a tisztelt kormány felelõs politikusai - akik gazdaságpolitikánkat dicsõítik, és a sikerekrõl számolnak be nap mint nap, folyamatosan - elgondolkodnának az általam elmondott tényeken, amit az életben - városon, falun egyaránt - a gyermekeknél tapasztalni lehet, és ez jusson eszükbe akkor is, amikor a csodálatos gazdaságpolitikáról sikerpropagandát folytatnak.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap