Keller László Tartalom Elõzõ Következõ

KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Néhány héttel ezelõtt - Takács Imre képviselõtársunk aggódó kérdésére válaszolva - a kormánynak lehetõsége volt arra, hogy a hosszúpályi cigányokkal kapcsolatban tételesen kifejtse, milyen módon nyújt segítséget az állam, milyen módon nyújthat segítséget a helyi önkormányzat ahhoz, hogy ne éhezzenek a gyerekek. Örülök Lányi kékpviselõtársam napirend elõtti felszólalásának, mert ez lehetõséget teremt arra, hogy megismételjük az adott válaszunkat, és elmondhassuk, a kormány hogyan látja a gondoskodást a gyermekek napközbeni ellátásáról, illetve a napközbeni étkezés biztosításáról.

Le kell szögeznünk, hogy mindenképpen három szereplõ feladata a gyermekek étkeztetésének a biztosítása, leginkább a szülõé, aztán az államé és a helyi önkormányzaté. A szociális törvény meghatározza azt a mértéket, amelyet a gyermekétkeztetés esetén kedvezményként kell biztosítani.

Nézzük meg, mi az állam szerepe ebben! Elsõsorban is a differenciált mértékû szociális és gyermekjóléti normatíva tartalmazza a gyermekétkeztetés térítési díjának szociális alapon történõ mérsékléséhez vagy elengedéséhez szükséges összeget.

(8.50)

A helyi önkormányzatok a helyben élõ nemzeti, etnikai kisebbséghez tartozók nevelését, oktatását támogató kiegészítõ normatív hozzájárulásokat vehetnek igénybe. Ezen felül a gyermekek kapnak 8 800 forint/fõ/év normatív hozzájárulást, amelyet a helyi önkormányzat az általa fenntartott óvodában, iskolában, szervezett intézményi étkeztetésben részt vevõ gyermekek, tanulók után vehet igénybe. A gyermekvédelemrõl szóló törvényt már nem is említem, hiszen ki fogok futni az idõbõl.

Azt gondolom, hogy amikor Takács Imre képviselõ úrnak a kormány válaszolt, tételesen bizonyította, hogy szó sincs arról, hogy itt, Magyarországon éheznek a gyerekek - a nehéz körülmények ellenére sem. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap