Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Mióta a nagy gazdasági átalakulás megindult Magyarországon, és azon a keserves folyamaton végig kell mennie az országnak, hogy a szocialista állami tulajdonú gazdaságból fokozatosan egy valódi piacgazdaság alakuljon ki, mindenki számára világos és egyértelmû volt, hogy ez a lakosság számára súlyos terheket jelent. Világos és egyértelmû volt ez az elmúlt négy évben is. Nagyon örültünk volna, ha akkor ellenzéki képviselõtársaink nem éppen az ellenkezõjét mondják annak, mint amit most. (Dr. Eörsi Mátyás: Soha sem mondtuk.) Ez az egyik kérdés.

A másik az, hogy valóban elkerülhetetlen nehézségekkel, munkanélküliséggel, reáljövedelem-veszteséggel jár egy ilyen átalakulási folyamat. De nem pusztán gazdaságpolitikáról volt itt szó, tisztelt kormánypárti képviselõtársaim, hiszen amikor önök a csomagtörvényben úgynevezett megszorító intézkedésekrõl döntöttek, akkor a gazdaságpolitikai lépések mellett olyan lépésekrõl is döntöttek, amelyek a családokat - igen, a gyermekes családokat -

érintették a legsúlyosabban. Szociális megszorítások címén szinte kizárólag a családtámogatási rendszerek megváltoztatásáról döntöttek. Ez minden esetben gyermekes családokat érintett.

Tisztelt Képviselõtársaim! '94 végén, miközben megvonták a gyermekek után járó adókedvezményeket, aközben egy fillérrel sem emelték meg a gyermekes családok családi pótlékát; miközben meglódult az infláció, aközben semennyit nem emelkedett a legszegényebbek számára sem a családi pótlék. Itt van ez az év, amikor igaz ugyan, hogy volt családipótlék-emelés, de eközben volt egy igen jelentõs energiaár-emelés, és a családok számára, a rászorult családok számára az energiakompenzáció még mindig nem kezdõdött el.

Ezek is súlyos felelõsséget jelentenek, tisztelt képviselõtársaim, hiszen a kismértékû helyi segítségek mellett az ilyen országos döntések is nagyon súlyosan belenyúlnak a családok életébe. Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap