Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Az elõbb, amikor a közbiztonságot tettem szóvá, igazságügyi államtitkár úr nagyon csóválta a fejét. Én azt gondolom, hogy a közbiztonsághoz hasonlóan a gyermekvédelem, a gyermekek nevelésének a kérdése és ezek ellátása jelenleg egy hasonlóan súlyos problémája ennek az országnak.

A stabilizációs csomag valóban elméletileg nem érintette volna a gyermeknevelés különbözõ költségeit. Azonban, ha valaki megnézte a stabilizációs csomagnál kiadott kormányhatározatot, kormányrendeletet, akkor látta, hogy jó néhány olyan pontja volt, amely bizony éppen a gyermekeket nevelõ családokat érintette.

Abban igaza van annak, aki arról beszél, hogy a három és annál több gyermeket nevelõknél nem jelentett semmilyen elvonást, az azonban kétségtelen tény, hogy a két vagy egy gyermeket nevelõ családokat bizony igen hátrányosan érintette ez a törvény, ez a kormányrendelet, és ahhoz, hogy egy családban három gyerek legyen, elõbb bizony el kéne jutni az egy és a két gyermekhez.

Mi tehát azt gondoljuk, ahhoz, hogy itt a kormány valóban gyermekeket támogató programról és elképzelésekrõl beszéljen, alapvetõen azon a gazdaságpolitikai felfogáson kellett volna módosítania, amely állami kiadásokat akar megspórolni a gyermeknevelés költségein. Ez a kettõ együtt nem megy. Ennek a következménye az, hogy 1996-ban volt az elmúlt 130 évben a legkevesebb megszületett gyermek Magyarországon.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki képviselõk padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap