Béki Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Köszönöm a szót. Valamennyien megdöbbenéssel értesültünk a napokban fölreppent hírrõl, hogy az Egészségbiztosítási Önkormányzat 750 millió forintos részvénnyel kíván beszállni a Szív TV-be. Ez volt a mai nap Napkelte tévéadásának a csemege témája és ez az apropója napirend elõtti felszólalásomnak is.

Hiány és pazarlás. A legtömörebben ezzel a két szóval jellemezhetõ az Egészségbiztosítási Önkormányzat mûködése. Ez az, amit a lakosság leginkább érzékel ebbõl a mûködésbõl. Egyfelõl az egészségügyben állandósult a forráshiány. A valóban súlyos deficittel küszködõ egészségügyi ellátással annak minden szereplõje okkal elégedetlen. Filléres gondokkal küszködnek a kórházak, sok helyen otthonról hordják be a betegek hozzátartozói a szükséges gyógyszert, vattát. Országra szóló szakmai és politikai viharokat vált ki minden kormányzati próbálkozás, amely az egészségügy szerkezetátalakítását, finanszírozási rendszerének ésszerûsítését célozza. Másfelõl sok milliós, milliárdos herdálás, pazarlás kárvallottjai vagyunk mindannyian járulékfizetõ állampolgárként. Csaknem hétrõl hétre újabb és újabb korrupciógyanús ügyeket kezd szellõztetni a sajtó, kiváltva ezzel a témára érzékeny lakosság jogos felháborodását.

Az Egészségbiztosítási Önkormányzat gazdálkodását vizsgáló parlamenti bizottság homályos pénzügyi tranzakciók és törvénytelenségek egész sorát tárta fel az elmúlt évben. Még jól emlékszünk az elhíresült CM-klinika ügyére, amikor az OEP 150 millió forintot utalt át mûködési költségre egy olyan cégnek, amely még fel sem épült, vagy a magán-betegszállításokra kötött szerzõdésekre, mint például a Szamaritánusok Buda környéki Mentõegyesülete, ahol a kocsi papíron 2400 km-t futott naponta, vagyis 100 km-es sebességgel szaladgált napi 24 órán keresztül. Említhetnénk a Wesselényi utcai ingatlanvásárlást és az Egészségbiztosítási Önkormányzat tisztségviselõinek kifizetett, aránytalanul nagy összegû jutalmakat.

Az újságolvasó lakosság még bizonyára nem tette túl magát - hiszen napi kurrens téma - a Hi-Care Kft. okozta izgalmakon; nem tudja, kinek higgyen, mûködik-e ez a fránya Over 250+118 millió forintért, vagy sem. És már itt vannak az újabb ügyek, a Club Aliga Rt.-nek juttatott, 1 milliárdot meghaladó befektetés, amivel kapcsolatban a Népjóléti Minisztérium máris jelezte: törvényességi felülvizsgálatot indít, minthogy nincs a társadalombiztosításnak szabadon fölhasználható pénze.

(9.10)

Öröm, hogy a tárca ebben az esetben gyorsan és határozottan reagált. És itt van a legújabb ötlet, a Szív TV részvények vásárlásának ügye 750 millióért. Igaz ugyan, hogy a közgyûlés egyelõre nem adott felhatalmazást Simsa Péter javaslatára, de még lesz a dolognak folytatása - attól tartunk.

Az ilyen hírek hallatán jó néhányan kérdezhetik - velem együtt -, honnan van pénze az egyebekben krónikusan forráshiányos egészségbiztosítási önkormányzatnak ilyen és hasonló tranzakciókra.

Tisztelt Képviselõtársaim! A szabaddemokraták négy évvel ezelõtt igent mondtak a társadalombiztosítási önkormányzatok létrehozására. A társadalombiztosítási alapok függetlenítése az állami költségvetéstõl már a rendszerváltás elõtt, a '80-as években megkezdõdött, és a folyamat betetõzését jelentette, hogy önkormányzati kezelésbe kerültek ezek az alapok.

Az elmúlt évek alatt azonban bebizonyosodott - és ezt sajnos, nagyon határozottan ki kell mondani -, hogy az Egészségbiztosítási Önkormányzat nem jó tulajdonos, nem bánt jó gazda módjára a rábízott vagyonnal. Sõt, úgy kell fogalmaznom, hogy nagyon sokat ártott, és az a baj, hogy nemcsak önmagának és nemcsak az önkormányzatiság eszméjének ártott (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.), és nemcsak pénzügyi értelemben ártott, hanem a közügyek tisztaságába vetett bizalmat, a demokráciát, a demokráciába vetett bizalmat illetõen is ártott. A szabaddemokraták véleménye, hogy a dolgok nem mehetnek így tovább. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap