Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Jólesett hallani ezt a tiszta, lelkiismeretes hangot kormányzati oldalról. Béki Gabriella valóban súlyos problémára mutatott rá; szinte sorozatban halljuk az egészségbiztosítás oldaláról azokat a tényeket, jelzéseket, amelyek arra utalnak, hogy pazarlás, korrupció van, és semmiképpen sem jól folyik a közpénzekkel való gazdálkodás.

Emlékeztetni szeretnék rá, hogy e jelenségeknek sajnos más következményei is vannak.

(9.20)

A legsúlyosabb következménynek lehettünk tanúi a közelmúltban, a múlt év végén, amikor a társadalombiztosítások hiánya már kezdte közelíteni a 60 milliárdot. Úgy véljük, annak is betudhatóan terjesztették be azt a csomagot, amely jelentõs változásokat hozott a társadalombiztosítás rendszerében, és amelynek következménye lett tulajdonképpen ez az agrárterületen - a mezõgazdasági kistermelõket sújtó rendelkezések következtében - létrejött demonstráció - amik folynak a kisvállalkozások területén most is a társadalombiztosítási terhek növekedése miatt.

Tehát van egyszer egy pazarlás, van egy korrupció; azzal összefüggésben nem csökken, hanem inkább növekszik a hiány. Ahogy növekszik a hiány, jogosan aggódik a kormány az általános egyensúly felborulásáért, és innen következnek olyan rendelkezések - legalábbis ennek lehettünk tanúi -, amelyek következtében aztán megnyomorodnak a kisvállalkozók akár a mezõgazdaság területén, akár egyéb területen. Ez egy olyan kusza helyzet, amelyben most már tényleg ideje lenne rendet teremteni.

Sajnálatos, hogy a korrupció jelensége nemcsak ezen a téren, hanem szinte országosan jelen van. Keményebben, határozottabban fel kell lépni a korrupció ellen. Amíg korrupció, feketegazdaság van, amíg ilyen jelenségek vannak és ilyen pazarlás, addig a mindenkori kormány szinte mindig belesodorja magát azokba az intézkedésekbe, amelyeknek aztán a gazdaságra, a társadalomra negatív hatásai vannak. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap