Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A Független Kisgazdapárt elismeri, hogy az Egészségbiztosítási Önkormányzatba delegáló szervezetek felelõssége nagyon nagy a mai társadalomban. Ha egy szervezet rosszul mûködik, az oda delegáló szervezetek felelnek az ott lévõ emberekért. Ha olyan hírek röppennek fel, hogy több száz millió forintot akarnak a súlyos válsággal, pénzügyi forráshiánnyal küszködõ Egészségbiztosítási Pénztár pénzébõl, mondjuk, a Szív TV-re, a szórakoztatásra, az élet más területét, és nem az egészségügyet szolgáló részvények vásárlására fordítani, az természetesen megengedhetetlen. Ahogy Csépe Béla képviselõ is mondta: emlékezünk még a februári-márciusi gazdatüntetésekre. A gazdákat terheli valóban - mivel nincs jövedelem a mezõgazdaságban - az 1800 forint kötelezõ egészségbiztosítási hozzájárulás befizetése, és ezzel lehetetlenné tesznek több tízezer magyar parasztcsaládot. Teljesen megengedhetetlen, hogy az abból bejövõ járulékot értelmetlen célokra használják fel!

Viszont mi, független kisgazdapárti tagok, úgy látjuk, hogy ennek az igazi társadalmi hatása ott kezdõdött, hogy '95. március 12-én - tehát több mint két évvel ezelõtt - a Bokros-csomag utóhatásaként az egészségügyben borzasztó bizonytalanság lépett fel. A tízezer kórházi ágy leépítésével teljes leépülés, egy bizalmatlansági, bizonytalansági tényezõ uralkodik azóta is az egészségügyben - valóban, hogy Béki Gabriella elmondta. Örülök, hogy egy kormánypárti képviselõ mondta el.

Tisztelt Kormánypárti Képviselõk! A kormányt kellene felelõsségre vonni ezekért a buta intézkedésekért, amikor lebegtetik az egészségügyi intézményrendszer vezetését, tudniillik ma lebegtetik a kórházi intézményrendszert. Ma, amikor a kórházak valóban filléres gondokkal küszködnek, akkor teljesen indokolatlan pazarlások folynak az Egészségbiztosítási Önkormányzat és a pénztár mûködésében. Sajnos az a politikai válság, amely az Egészségbiztosítási Önkormányzat vezetésében hosszú hónapok óta vagy már egy éve folytatódik, ezért bizony elsõsorban a kormányzat felelõs. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap