Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselõtársaim! Tíz hónap választ el minket a '48-as szabadságharc és forradalom 150. évfordulójától. A szabadságharc öröksége mindannyiunkat kötelez, különösen, ha ilyen másfél évszázados kerek évforduló megünneplésére készül a nemzet.

Tudomásom van arról, hogy a határon belül már elõkészületi munkák folynak emlékmûvek, mûemlékek felújítására, karbantartására és a megemlékezések szervezésére. Például a HM kezdeti lépéseit ismerem ez ügyben. De arról nem tudok, hogy a kormányzat figyel-e az elszakított országrészeken is arra, hogy méltó körülmények között emlékezhessen a nemzet a szabadságharcra és a szabadságharc vezéralakjaira.

Konkrét példán keresztül szeretném a figyelmüket Erdélyre irányítani, Erdélyen belül is Aradra. Aradon áll a tizenhárom aradi vértanú emlékmûve, melyet 1881. október 6-án állított fel az utókor. Az emlékoszlop egyben sírhely is. Az emlékoszlopot ugyan 4-5 éve felújították, de az emlékoszlop megközelítése siralmas. Aradon nincs egy útbaigazító tábla, amely segítené az egyébként eldugott helyen lévõ emlékmû megtalálását. Maga az emlékoszlop két futballpálya közé beékelve található, szinte karnyújtásnyira az emlékoszloptól áll a két futballpálya kapuja. A fõútvonalról, a Maros partjáról megközelíthetetlen, illetõleg különbözõ göröngyös csapásokon és ösvényeken keresztül közelíthetõ meg az emlékmû. Itt és ilyen körülmények között nyugszanak az aradi vértanúk, a szabadságharc tábornokai.

Hogy az emlékoszlop és a sírhely környezete megváltozzék, a magyar kormánynak kérnie kellene, a román kormánynak pedig valóra kellene váltania a demokratikus román kormány ígéreteit. Tartalommal kellene megtölteni a magyar-román alapszerzõdés 15. és 13. cikkelyét. A szerzõdésbõl csak a 13. cikkre hívnám fel az önök figyelmét. "A szerzõdõ felek együttmûködnek kulturális örökségünk megõrzése és a két nép számára történõ kölcsönös megismertetése érdekében. A szerzõdõ felek azon munkálkodnak, hogy védelmezzék a területeken található azon történelmi és kulturális emlékmûveket, emlékhelyeket, írásos és tárgyi emlékeket, amelyek a másik szerzõdõ fél történelmét és kultúráját idézik fel, és támogatják ezek megõrzését, valamint belsõ jogszabályaikkal összhangban megkönnyítik ezek hozzáférhetõségét." - eddig az idézet a szerzõdésbõl.

Bár ebben a két pontban határozatlan és bizonytalan fogalmazással találkozunk, ennek ellenére ez a két pont jó szándékot tükröz. Ezt kiegészíti még a román kormány jó szándékú ígérete is. Ebbõl arra következtetek, hogy remélhetem: az aradi emlékhely méltó környezetének kialakítása lesz a közeljövõben az egyik megvalósult eredménye a két ország jó együttmûködésének.

Kérésünk nem nagy költségigényû. Tisztelettel arra kérem a kormányt a Magyar Demokrata Fórum nevében, hogy vesse latba tekintélyét, és tegyen meg mindent azért, hogy a szabadságharc tábornokai méltó körülmények között nyugodjanak. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap