Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Mi is csatlakozunk Dávid Ibolya fölvetéséhez. Úgy véljük, hogy az 1848-as forradalom és szabadságharc 150. évfordulója nagyon fontos nemzeti ünnep lesz, és erre méltóképpen már most meg kell kezdeni az elõkészületeket.

Emlékeztetni szeretnék rá, hogy ennek a szabadságharcnak az emlékhelyei szerte a Kárpát-medencében megtalálhatók. Csak eszembe jut például Branyiszkó a Felvidéken, a Délvidéken Zombor, ahol az egyik kivégzett aradi vértanú nyugszik. De Dávid Ibolya jogosan helyezte a súlypontot Aradra, hiszen a szabadságharcnak mintegy szimbóluma most már a tizenhárom aradi vértanú.

Az aradi emlékhellyel kapcsolatban szabad legyen megjegyeznem, hogy amikor bekövetkeztek Kelet-Európában ezek a demokratikus változások, tudomásom szerint már akkor a román kormánnyal történt egy megállapodás az emlékhelyekkel kapcsolatban, ami aztán nem került megfelelõen betartásra. Most valóban az alapszerzõdés, de elsõsorban a romániai politikai változások reményt nyújtanak arra, hogy a közeljövõben - és reméljük, a 150. évfordulóra is - az emlékhelyek ápolása megfelelõbben történhet, és maga az ünneplés is szélesen, az egész Kárpát-medencében méltóbban történhet ehhez a nagy eseményhez.

Ebbéli reményünket mi is kifejezzük, még egyszer hangsúlyozva, hogy Arad valóban jelentõs, de a szabadságharc emlékhelyei és maga a szabadságharc eseményei átfogják az egész Kárpát-medencét. Ez egy komoly alkalom lesz arra, hogy az egyetemes magyarság együtt ünnepeljen, és az annyira hiányzó nemzettudatot, jövõbe vetett hitünket megerõsítsük.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap