Kádár Béla Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÁDÁR BÉLA (MDF): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Talán furcsának tûnik, hogy itt a gazdasági helyzetelemzésre olyan sok szót használunk el, de régi bölcsesség, hogy a jó kormányzás a jó helyzetmegítéléssel kezdõdik. Ebbõl a szempontból nem megnyugtató az a kampány-elõkészítõ sikerpropaganda-sorozat és az erre adott kritikák kormányzati fogadása, amirõl tegnap is meg a közelmúltban is meggyõzõdhettünk. Sem a jó ízlés, sem pedig a szakszerûség alátámasztására nem használhatók olyan érvek, hogy "mit követtek el maguk a múltban", meg hogy "az ellenzék valótlanságokat állít". Az ellenzék egyszerûen fel akarja hívni a figyelmet - ez a tisztje - egy ország helyzetében kialakuló feszültségpontra.

Ez nevezetesen a Varga képviselõ úr által említett külkereskedelmimérleg-romlás, amely különféle korábbi híresztelésekkel ellentétben valós folyamat. Egyéves kereskedelmimérleg-romlást a nagyvilág még tudomásul fog venni. De nincs okunk feltételezni, hogy a jövõ évben a '97-es tendenciák megfordulnak, hiszen ezt a választási racionalitások aligha teszik megengedhetõvé a kormányzati térfél számára, és akkor bizony számolnunk kell azzal, hogy a nagyvilág magyarországi helyzetmegítélése romlik, és ennek az árát meg kell fizetni. Van ennek ellenszere, persze, hogy van! Ha egyszer az importféket eltávolítom, akkor tessék megfelelõ exortösztönzõket beépíteni! - ennek viszont nem látjuk a gyakorlatban, a tettek szintjén különösebb nyomát.

Erre akarjuk a kormány figyelmét felhívni. Ez nem egy, a kilencvenes évek elejérõl örökölt probléma, hanem a jelenlegi szabályozásé. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap