Kádár Béla Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÁDÁR BÉLA (MDF): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kísértetiesen visszajönnek ebben a vitában a '93-as nézetütközések. Akkor is volt egy olyan érv, hogy a Magyar Nemzeti Bank készpénzáramlási mutatói kedvezõ teljesítményeket jeleznek, hiszen a készpénzáramlás mindig késõbb jelentkezik, mint a határátlépési statisztikában kimutatható forgalom.

(10.10)

Mindenki tudja, hogy milyen külkereskedelmi mérleg volt 1993-ban. Visszatért tehát ebbõl a szempontból is a múlt. Én figyelmébe ajánlanám a tisztelt kormánynak, hogy az import növekedési üteme 1994- ben és '95-ben alacsonyabb volt, mint az exporté; '96 utolsó negyedében már nem, és ugyanez lesz a várható elõirányzat és trend 1997-ben, és szintén oda kellene figyelni arra, hogy az importfékek kioldásának hatása a második félévben fog jelentkezni. Ami az elsõ két hónapban jelentkezett, az csak egy hírnöke, elõrejelzése annak, hogy mire számíthatunk akkor, ha semmi nem történik.

Természetesen nem szerencsés riogatni az embereket nagyobb vésszel, hiszen én magam is utaltam arra, hogy egy év rossz eredményei még nem katasztrofálisak. De erre rá fog rakódni valami a jövõ évben! Tehát most kell erre felkészülni, nem pedig bagatellizálni célszerû a kérdést, amint most az elõbbi megjegyzésekben hallhattunk.

Én a tisztelt kormánynak arra is felhívnám a figyelmét, hogy az idegenforgalomra csak egy mérsékelt teher róható a fizetési mérleg javításában, és hosszú távon arra is fel kell készíteni az országot, hogy a Magyarországon befektetett 16 milliárd és késõbb nyilvánvalóan nagyobb tõke elõbb-utóbb haza kívánja utaltatni a profitját, tehát ehhez kellõ exporttöbbletet kell képezni, mégpedig jó idõben, elõre.

Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap