Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Asszony! Surányi György azzal indokolta az egymilliárd USA- dollár felvételére irányuló szándékunkat, hogy jelen kell lennie Magyarországnak a pénzpiacon. Emlékeztetem önt arra, hogy valamikor Fekete János pedig arra hivatkozott, hogy bolond az, aki nem vesz fel újabb és újabb kölcsönöket, mert az jár jól, aki eladósodik.

Úgy gondolom, hogy az egymilliárd USA-dollár eddig a legnagyobb összegû kölcsönfelvétel, amelyet egy program keretein belül felvenni szándékoltak. Évekig azt állították, hogy a külsõ adósság csendes átütemezése megtörtént, és az energiaszektor privatizációjára azért volt szükség, hogy csökkentsék az államadósságot, és a külsõ államadósság csökkentését az ország létkérdésének minõsítették. Most az egymilliárd dollár felvételével kétségkívül az újabb eladósodás kezdetét jelentheti ez a jelentõs összegû felvét.

Ezért kérdezem: ha egyszer igaz az az állítás, hogy a piaci jelenlétet akarják prezentálni az egymilliárd dollár felvételével, kérdezem öntõl, miniszter asszony, miért nem adnak kölcsönt akkor önök, ha egyébként annyira jól áll a gazdaság, hogy önök csak prezentálni akarják a jelenlétet, hiszen akkor még kamatokat is kaphatnánk. Várom megtisztelõ válaszát. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap