Szilágyiné Császár Terézia Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILÁGYINÉ CSÁSZÁR TERÉZIA (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! A kormány által igen sikeresnek tartott energiaszektor privatizációja után most szembe kellene nézni annak hatásaival, amelyek a lakosságra nehezednek az energiaárak emelésének ügyében. A kormánynak óriási volt a propagandája az energiaár kompenzációja tekintetében. Hosszú viták voltak az új energiaszektor képviselõi és a kormány között, létrejön-e az alapítvány, hogyan, miképpen, milyen módon lesznek kompenzálva az arra rászorulók.

Végül is megszületett az alapítvány a szolidaritás jegyében, és igazán nem tudom - várom majd az ön válaszát -, hogy az új energiaszektor-tulajdonosok milyen összeggel járultak hozzá az alapítványhoz. Nos, mindegy, eljutottunk a lebonyolításig. Az utóbbi napokban, feltételezem, nemcsak én, hanem valamennyien, számtalan kérdést kapunk. Óriási a káosz a lebonyolítás tekintetében. A lakosság, az önkormányzatok elkeseredettek, ott állunk a "senki nem tud semmit" állapotában. Miközben az alapítványhoz a rászorulók igen rövid idõ alatt, május 19-étõl 23-áig készíthették el az általam is megkapott adatlapokat - amelynek az értelmezésével is, úgy gondolom, óriási gondok vannak -, számtalan kisfogyasztó a mai napig nem kapta meg ezeket az adatlapokat.

(13.40)

Az önkormányzatok késve kaptak információkat a rájuk kötelezõen rótt feladat végrehajtásához. Szembe kell nézniük a lakosság dühével, elkeseredésével, és a bürokrácia hínárjában taposnak.

Néhány kérdésem van. Én közvetítem ezeket a kérdéseket, amelyeket jelentõs nyugdíjas szervezetektõl, rászorult családoktól, vagyis a magyar fogyasztóktól kaptam:

Meg lehetne-e hosszabbítani a kérelmek benyújtásának határidejét? Ha igen, akkor azt meddig?

A szolidaritás jegyében a kormány és az energetikai szektorok (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) milyen összegû alapítványt hoztak létre?

Ön mint az önkormányzatokért felelõs miniszter miért fogadta el a legrosszabb megoldást, hogy (Az elnök a csengõ megkocogtatásával ismét jelzi az idõ leteltét.) az önkormányzatok legyenek az ütközés terei, és ne más szociális szférán keresztül jusson el az igazán... (Az elnök kikapcsolja a képviselõ mikrofonját. - Taps a KDNP soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap