Héthy Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HÉTHY LAJOS munkaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Képviselõ Úr! Tisztelt Ház! A kérdésben megfogalmazottakkal - egyetlen szót kivéve - egyetértek. Egyetértek ugyanis azzal, hogy a szegénység jelentõs tényezõje a földrajzilag koncentrálódó tartós munkanélküliség; egyetértek azzal, hogy a kormány tudatosan és határozottan cselekszik ezen a területen. Azzal az eggyel nem értek egyet, hogy a kormány konzerválni igyekszik ezt a helyzetet - a kormány, éppen ellenkezõleg, megoldani, enyhíteni igyekszik a problémát.

A kormány számos erõfeszítése közül két percben csupán néhányat tudok említeni; így a kormány területfejlesztési koncepciójában meghatározott öt prioritás közül elsõ helyen áll az ország keleti és nyugati régiói közötti fejlettségi, életszínvonalbeli, civilizációs különbségek csökkentése.

Másodszor: a munkaügyi tárca rendelkezésére álló munkaerõ-piaci forrásokból, ami a Foglalkoztatási Alap részét illeti, ennek több mint felét költöttük az elmúlt évben a tartós munkanélküliséggel sújtott hét megyére.

Harmadszor: a közmunkatanács programjainak nagy része - itt is milliárdos összegekrõl van szó - az ország keleti részeire összpontosul.

Végül: más tárcák - IKIM - hasonló erõfeszítéseket tesznek a különbségek csökkentésére, a felzárkóztatásra. Ezek az erõfeszítések, azt hiszem, egészében véve hatékonyak, és ha képviselõ úr esetleg jobban elmélyed a kormány határozataiban, tevékenységében, akkor talán ez a kérdés ilyen formában fel sem merült volna. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap