Szilágyi Péter Tartalom Elõzõ Következõ

SZILÁGYI PÉTER (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselõtársak! Mint bizonyára önök is tudják, az elmúlt hét csütörtök délutánján hatalmas szélvihar és jégverés pusztított a bihari térség különbözõ településein: Bólytól egészen Körösszakálig. A legnagyobb kárt Told község szenvedte, amirõl személyesen gyõzõdtem meg néhány órával a tragédia bekövetkezte után.

A különbözõ szintû és összehangolt intézkedések következtében az alapvetõ életfeltételek adottak. Közben folyamatos a kárfelmérés. Az épületkár a bihari településeken 55 millió forint, ebbõl 42 millió a Toldon keletkezett kár összege. A mezõgazdasági kár felmérése megtörtént, feldolgozása most van folyamatban.

Toldon megkezdõdött az épületek bontása, illetve helyreállítása. Ez a tragikus esetet - úgy gondolom - lehetõséget adhat az itt élõk számára az aktív munkavégzésre. Ebben a halmozottan hátrányos helyzetû térségben a regisztrált munkanélküliek száma 30-35 százalék között van. Az említett településen összesen tizenkét embernek van munkahelye, valamint immár az ország legszegényebb települése eddig is a szomorú hatodik helyen állt.

A kormány csütörtökön dönt a segítségnyújtás konkrét módjáról. A kérdésem az lenne, hogy lát-e a kormány olyan lehetõséget, amelyben az épületek helyreállítását az itt élõ kárt szenvedettek közhasznú munka formájában végezhetnék, és így keresethez is juthatnának. Várom államtitkár úr válaszát. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap