Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! Az áremelések hatására a lakosság 1997-ben 27 milliárd forinttal fog többet fizetni az áramért, és ebbõl közel 3 milliárd forintot tesz ki az állam áfa-többletbevétele. Ezzel szemben - mint ahogy itt már korábban is hallottuk - kompenzációra alig több mint egymilliárd forint jut. Ezt nemcsak én mondom, hanem az energiaszakértõi iroda, az iparág szakértõibõl álló tanács is ilyen szakvéleményt tett le - úgy tudom - az önök asztalára is. Az összeállítás szerint az idén 31,2 százalékkal nõ a villanyáram ára.

Tisztelt Miniszter Asszony! A lakosságot - mint tudjuk - igen súlyosan érinti az áramáremelés. A lakosság jelentõs része - egyes felmérések szerint körülbelül 30 százaléka - nagyon nehezen tudja kifizetni az áram árának a növekedését. Több hónapos huzavona után végre feláll az az alapítvány, amely a rászoruló családok számára valamilyen kompenzációt fog nyújtani. Az elõbb elmondtam azokat a számokat, amelyek az állam számára többletbevételként jelentkeznek az áram áremelésekor. Ez csak az áfa-többletként az általános forgalmi adónál 3 milliárd forintos pluszbevételt jelent.

Kérdezem ezek után a miniszter asszonytól, hogy ön ezzel arányban állónak tartja-e azt a kompenzációt - úgy tudom, a kormány egymilliárdot kívánt erre fordítani -, amit a villanyáram áremeléseként ellentételezésként a lakosság kapni fog.

Tisztelettel várom válaszát. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap