Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT tárca nélküli miniszter: Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Kérdésének az a címe, hogy milyen intézkedéseket kíván tenni a kormány a lakosság emelkedõ többletterheinek kompenzálására. A kérdés mögött meghúzódó téma kicsit szélesebb az energiakompenzáció kérdésénél. Errõl sokat nem is szeretnék beszélni, hiszen a belügyminiszter úr már kitért erre.

Ez egyik eleme a többletterhek kompenzációjának, de ezen kívül van még jó néhány más is, amit a kormány épp azon társadalmi csoportok és rétegek megsegítése érdekében tett és fog tenni, amelyek a legnehezebb körülmények között élnek. Csak példaszerûen sorolok fel néhányat:

A nyugdíjrendszerû rendszeres szociális ellátások - a nyugdíjakhoz hasonló mértékben - 1997-ben differenciáltan emelkednek. A nyugdíjak emelése az inflációt meghaladó mértékû volt, 1997-ben 19,5 százalék. A családi támogatások körében a szülõ megélhetését biztosító jövedelmek a nyugdíjakkal azonos mértékben emelkedtek. A családi pótlék átlagosan 25 százalékkal emelkedett.

Az önkormányzati források bõvülése teremtett lehetõséget arra, hogy a legnehezebb helyzetben lévõ családok, személyek számára az önkormányzatok nagyobb összegû lakhatási támogatást adhassanak, aminek ugyancsak része az, amire ön felszólalásában célzott, tehát az energiaár-emelésbõl származó többlettehernek. Külön bevezetésre került a lakásfenntartási támogatás keretében a fûtési támogatás. Mint belügyminiszter úr már említette, az energiaár kompenzációja - a meglévõ alapítvány és az ahhoz csatlakozók adományaival együtt - több százezer családnál magát az energiaár-emelést 50 százalékban önmagában is kompenzálja.

A felsoroltak talán elegendõ információt adnak ahhoz, hogy látni lehessen, a kormány milyen intézkedéseket tett a lakosság emelkedõ többletterheinek kompenzálására.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap